Παιδί-υβρίδιο Νεάντερταλ και ανθρώπου βρέθηκε στην Ιταλία


Στο πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ, που έζησε πριν 40.000 με 30.000 χρόνια, εκτιμάται ότι ανήκει ο απολιθωμένος σκελετός που ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο ανασκαφών στο αρχαίο καταφύγιο Riparo Mezzana, στην περιοχή Monti Lessini στην Ιταλία.




Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, αν αυτή η θεωρία επιβεβαιωθεί το υβρίδιο θα είναι το πρώτο αδιάσειστο στοιχείο ότι άνθρωποι και Νεάντερταλ διασταυρώθηκαν.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που έζησαν τα αρχαία χρόνια σε Ευρώπη και Ασία είχαν DNA Νεάντερταλ σε ποσοστό 1 με 4%. Η νέα έρευνα επικεντρώνεται στη γνάθο του απολιθωμένου υβριδίου.

«Από τη μορφολογία της κάτω γνάθου συμπεραίνουμε ότι το πρόσωπο του ατόμου θα έμοιαζε κατά το ήμισυ στους κλασικούς Νεάντερταλ, που το πιγούνι τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, και κατά το  ήμισυ στους σύγχρονους ανθρώπους που η κάτω γνάθος εξέχει προς τα έξω και το πιγούνι είναι έντονο», δήλωσε η ανθρωπολόγος Silvana Condemi, που συμμετείχε στη μελέτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Condemi και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Ai-Marseille ανέλυσαν γενετικό υλικό του απολιθωμένου σκελετού και χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης για να σχηματίσουν την όψη του ατόμου όταν ήταν ζωντανό. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με τα χαρακτηριστικά των Homo Sapiens.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι το αρχαίο ανθρωποειδές είχε μιτοχονδριακό DNA Νεάντερταλ. Δεδομένου ότι το DNA μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο απολιθωμένος σκελετός ανήκει σε θηλυκό Νεάντερταλ που διασταυρώθηκε με αρσενικό Homo Sapiens.

Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή, οι Νεάντερταλ είχαν ήδη καθιερώσει την κουλτούρα τους, που διήρκεσε περίπου 200.000 χρόνια.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα δυο είδη ανθρωποειδών διασταυρώθηκαν, οι Νεάντερταλ διατήρησαν για πολλά χρόνια ακόμα την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι δυο πληθυσμοί δεν συναντήθηκαν, ζευγάρωσαν και συγχωνεύθηκαν σε μια φυλή αλλά η η εξέλιξη ήταν περισσότερο περίπλοκη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου