Το ενεργειακό κόστος και οι «ανταγωνιστές» του Bitcoin


Καθώς τα Bitcoins βρίσκονται στο προσκήνιο της οικονομικής και τεχνολογικής  επικαιρότητας μετά τα γεγονότα της Κύπρου, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι, πέρα από τα πλεονεκτήματα του «ψηφιακού νομίσματος» επισημαίνουν και τα μειονεκτήματά του- με κυρίαρχο μεταξύ τους να είναι ο φόβος δημιουργίας μίας «φούσκας», της οποίας το «σκάσιμο» θα έχει άγνωστες συνέπειες.






Ωστόσο, η διάσταση της χρήσης τους δεν είναι μόνο οικονομική: όπως αναφέρει το BBC, σύμφωνα με στοιχεία της Blockchain (ιστοσελίδα ανάλυσης δεδομένων), 982 μεγαβατώρες ηλεκτρισμού χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε 24 ώρες από «miners» σε όλο τον κόσμο, δηλαδή χρήστες που βάζουν τους υπολογιστές τους να επιδίδονται στο «mining», την «εξόρυξη» Bitcoins. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εν λόγω ποσότητας ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg, αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 31.000 σπιτιών στις ΗΠΑ. Η Blockchain υπολογίζει το κόστος αυτής της ποσότητας ενέργειας σε 147.000 δολάρια- παρόλα αυτά, τα κέρδη από το mining (που ουσιαστικά είναι η διενέργεια πολύπλοκων υπολογιστικών πράξεων από τον υπολογιστή του χρήστη) υπολογίζονται σε 681.000 δολάρια.

Όσο πιο πολύ mining λαμβάνει χώρα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η «εξόρυξη» νέων Bitcoins, οπότε και απαιτείται περισσότερη ενέργεια- ο Μαρκ Γκιμέιν, σε blog post του για λογαριασμό του Bloomber, χαρακτήρισε τις ενεργειακές του απαιτήσεις ως «περιβαλλοντική καταστροφή», παραλληλίζοντάς το με την πραγματική εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων. Ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που διαφωνούν με αυτή την άποψη, λέγοντας πως το ποσοστό που καταναλώνεται σε σχέση με το σύνολο είναι μηδαμινό.

Το Bitcoin δεν είναι το μόνο ψηφιακό «νόμισμα» το οποίο υπάρχει, καθώς σιγά σιγά εμφανίζονται και άλλα, τα οποία υπόσχονται επιπλέον τεχνικές βελτιώσεις, που τα καθιστούν ευκολότερα στη χρήση. Ένα από αυτά είναι το Litecoin, το οποίο είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο (συνολικής αξίας 38 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό για τα Bitcoins κινείται μεταξύ ενός και δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων), και μετά ακολουθεί το PPCoin (4 εκ. δολάρια).

Ως πλεονέκτημα του Litecoin παρουσιάζεται το ότι οι συναλλαγές μπορούν να επικυρωθούν πολύ γρηγορότερα, ενώ, όπως και στο PPCoin, ο τρόπος «παραγωγής» του νομίσματος παρουσιάζεται ως ευκολότερος: στο Litecoin πρόκειται για επίλυση ενός μαθηματικού «παζλ» (όπου δεν παίζει ρόλο η υπολογιστική ισχύς, όπως στο Bitcoin mining), ενώ στο PPCoin τα νέα νομίσματα προκύπτουν μέσω λοταρίας (τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το πόσα PPCoins έχει στην κατοχή του ο κάθε συμμετέχων), διαδικασία που είναι πολύ πιο οικονομική από πλευράς υπολογιστικής ισχύος και, κατʼεπέκτασιν, κατανάλωσης ενέργειας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου