Το μαγευτικό νεφέλωμα «Κεφαλή Αλόγου» (video)


Γιγάντια σύννεφα αερίου και διαστημικής σκόνης που φτάνουν σε ύψος τα πέντε έτη φωτός διακρίνονται στη νέα εικόνα του νεφελώματος «Κεφαλή Αλόγου», που απαθανάτισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.





Το νεφέλωμα «Κεφαλή Αλόγου» βρίσκεται 1.300 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1888 και έκτοτε μάγεψε αστρονόμους και ερασιτέχνες.

Όταν φωτογραφηθεί με ορατό φως, το νεφέλωμα μοιάζει ξεκάθαρα με το πιόνι του αλόγου στη σκακιέρα, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Κεφαλή Αλόγου».

Ωστόσο, στην εικόνα του τηλεσκοπίου Hubble, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την ομοιότητα του νεφελώματος με άλογο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εικόνα τραβήχτηκε με υπέρυθρο φως, το οποίο έχει μακρύτερο μήκος κύματος από το ορατό φως και διεισδύει βαθύτερα στο σύννεφο αερίου, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη δομή του νεφελώματος.



Ενώ δηλαδή οι εικόνες που τραβήχτηκαν με ορατό φως μας παρουσιάζουν μια σκοτεινή, θολή μορφή κεφαλής αλόγου, αυτή η υπέρυθρη φωτογραφία κάνει το νεφέλωμα να μοιάζει με αιθέρια παρουσία σε διαστημικό όνειρο.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το νεφέλωμα «Κεφαλή Αλόγου» θα εξαφανιστεί ολοσχερώς σε πέντε εκατομμύρια χρόνια, λόγω της διάβρωσης που υφίσταται από την ακτινοβολία «γειτονικού» αστεριού.

Η εικόνα του νεφελώματος δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 23 χρόνια λειτουργίας του τηλεσκοπίου Hubble, που στέλνει στη Γη φωτογραφίες από το διάστημα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου