Δεινοί κολυμβητές ήταν οι δεινόσαυροι


Δεινοί κολυμβητές ήταν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα με νέα έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Scott Persons από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.






Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν γρατσουνιές από νύχια στον βυθό ενός ποταμού στην επαρχία Szechuan στην Κίνα, που θεωρείται ότι ήταν πέρασμα για τους δεινοσαύρους.

Οι γρατσουνιές καταδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συντονισμένες κινήσεις από τα αριστερά στα δεξιά, που θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο κολυμπούν οι σκύλοι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι γρατσουνιές προκλήθηκαν από θηριόποδα, σαρκοφάγους δεινοσαύρους που στέκονταν και περπατούσαν με τα δυο τους πόδια, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να προέρχονται και από τους πρώτους τραννόσαυρους.

«Εντοπίσαμε γρατσουνιές από τα άκρα δίποδων δεινοσαύρων. Τα σημάδια από τα νύχια δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι κολυμπούσαν κατά μήκος του ποταμού και οι άκρες των ποδιών τους άγγιζαν τον βυθό», ανέφερε ο Δρ. Persons σε ανακοίνωσή του.

Τα σημάδια από τα νύχια καλύπτουν απόσταση 15 μέτρων, γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι οι δεινόσαυροι κολυμπούσαν με συντονισμένες κινήσεις των ποδιών τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chinese Science Bulletin και επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι δεινόσαυροι κολυμπούσαν.

Το 2007 παλαιοντολόγοι εντόπισαν γρατσουνιές που χρονολογούνται πριν 125 εκατομμύρια χρόνια στον βυθό μιας αρχαίας λίμνης στην λεκάνη απορροής Cameros στην Ισπανία.

Από τα σημάδια προκύπτει ότι οι δεινόσαυροι επέπλεαν σε ύψος 3,2 μέτρα από τον βυθό, ξύνοντας τον πυθμένα με τα νύχια τους.

Νωρίτερα φέτος ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών, που υποστηρίζει ότι οι 4.000 απολιθωμένες πατημασιές που εντοπίστηκαν σε περιοχή της Αυστραλίας προκλήθηκαν από δεινοσαύρους που διέσχιζαν αρχαίο ποταμό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου