Mars One: Άρχισε η αναζήτηση των αστροναυτών (video)


Ξεκίνησε και επίσημα η αναζήτηση των αστροναυτών που θα συμμετέχουν στο «ταξίδι χωρίς επιστροφή» στον Άρη, του προγράμματος Mars One το 2023.





Ο τελικός στόχος είναι η επιλογή 24-40 υποψηφίων, που θα ταξιδέψουν στον Κόκκινο Πλανήτη σε τετραμελείς ομάδες. Η πρώτη προσεδάφιση (μίας ομάδας δύο ανδρών και δύο γυναικών, κατά προτίμηση από διαφορετικές ηπείρους) επιδιώκεται να γίνει το 2023, και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες, μία κάθε δύο χρόνια. Όπως επισημαίνει το Popular Science, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα λάβει τέλος στις 31 Αυγούστου του 2013.

Το πρόγραμμα Mars One αποτελεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα, τόσο στο χώρο της επιστήμης/ τεχνολογίας, όσο και της τηλεόρασης, καθώς τα τελευταία στάδια της αναζήτησης το 2014 θα καταγραφούν από κάμερες για να προβληθούν ως «reality show».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται υπό τη μορφή βίντεο, και, σύμφωνα με τους συντελεστές του προγράμματος, οι επίδοξοι άποικοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρονών, να θέλουν να ζήσουν μόνιμα στον Άρη και να χαρακτηρίζονται από αντοχή, προσαρμοστικότητα, περιέργεια, δημιουργικότητα και ενσυναίσθηση/ κατανόηση.

Για την αποφυγή του spam και των αμφιλεγόμενων αιτήσεων, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει αναλάβει το Mars One χρεώνει ένα ποσό που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γυρίσει ένα βίντεο 30-70 δευτερολέπτων, όπου εξηγεί γιατί θέλει να πάει στον Άρη, και γιατί πιστεύει ότι η υποψηφιότητά του είναι καλή.

Αυτοί που θα επιλεγούν θα περάσουν τα επόμενα επτά χρόνια ως εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, εκπαιδευόμενοι σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος (από ιατρική μέχρι μηχανολογία και βιολογία) εννέα μήνες κάθε έτους, και περνώντας τους άλλους τρεις σε ένα ομοίωμα αποικίας.



Το κόστος της πρώτης αποστολής υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, που εκτιμάται πως θα καλυφθούν από τα έσοδα της τηλεοπτικής εκπομπής. Για τους σκοπούς του προγράμματος, σύμφωνα με τα στελέχη του Mars One) για την ακρίβεια, τον ίδιο τον «πατέρα» του προγράμματος, Μπας Λάνσντορπ) θα χρησιμοποιηθούν επίσης διαστημόπλοια της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, η οποία θα στείλει οχήματα και προμήθειες στον Άρη πριν την έλευση των αστροναυτών, και θα κατασκευάσει το SpaceX Falcon Heavy, που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στον προορισμό τους (ωστόσο η ίδια η Space X δεν έχει επιβεβαιώσει, σύμφωνα με το Mashable).

Οι άποικοι θα είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι επιθυμούν, χωρίς να παίρνουν εντολές από τη Γη, αναπτύσσοντας τον δικό τους «πολιτισμό».

Το πρόγραμμα Mars One δεν θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες, αλλά θα βασιστεί σε ήδη υπάρχουσες: πέρα από τις διαπραγματεύσεις που φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη με την SpaceX, έχει υπογραφεί συμφωνία για τα συστήματα υποστήριξης ζωής.

Το όλο τηλεοπτικό σόου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δέκα χρόνια, και, παρά το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της οργάνωσης, τα διαφημιστικά έσοδα θεωρείται ότι θα είναι τεράστια. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του Mars One, τη Δευτέρα, ο Λάνσντορπ δήλωσε πως η έμπνευση του ήρθε όταν είδε τα έσοδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε δέκα χρόνια, «4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ και θα είναι το μεγαλύτερο κοινό που έχει υπάρξει ποτέ, πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Ολυμπιακών» είπε σχετικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου