Τα 4 στάδια αποσύνθεσης του ανθρώπινου σώματος (video)

Η «φάρμα πτωμάτων» του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Τέξας επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετούν πώς αποσυντίθεται το ανθρώπινο σώμα. Η πρακτική αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στις Αστυνομικές Αρχές και στους ιατροδικαστές, όταν πρέπει να προσδιορίσουν την ακριβή ώρα θανάτου.



Η «φάρμα» βρίσκεται κοντά στην πόλη Σαν Μάρκος του Τέξας και διευθύνεται από την ερευνητική ομάδα ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας του οικείου πανεπιστημίου. Είναι μία από τις πέντε «φάρμες πτωμάτων» στον κόσμο (όλες βρίσκονται στις ΗΠΑ) και «φιλοξενεί» περίπου 50 ανθρώπινα σώματα.

Ορισμένα από τα σώματα τοποθετούνται σε ειδικά κλουβιά ώστε να προστατεύονται από τα άγρια ζώα, ενώ άλλα παραμένουν εκτεθειμένα στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών στις οποίες μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα.

Σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών, ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το πτώμα στη «φάρμα», τα κύτταρα του σώματος σταδιακά χάνονται, ενώ βακτήρια και έντομα τρέφονται από τη νεκρή σάρκα και αναπαράγονται. Το σώμα πρήζεται, απελευθερώνει υγρά και εν τέλει ξηραίνεται.
Το σώμα που αποσυντίθεται διαθέτει το δικό του μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν νεκροβίωμα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε αναλυτικά τα τέσσερα στάδια της αποσύνθεσης του ανθρώπινου σώματος: 1. αρχική σήψη, όταν τα κύτταρα εκφυλίζονται και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται 2. πρήξιμο, όταν συσσωρεύονται αέρια λόγω των βακτηρίων και παράλληλα το θείο αλλοιώνει την όψη του δέρματος 3. έκπλυση, όταν το δέρμα ανοίγει και διαρρέουν τα σωματικά υγρά 4. προχωρημένη σήψη, όταν το σώμα πια έχει συρρικνωθεί.

Προσοχή: Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σοκαριστικές. Στο βίντεο απεικονίζονται πραγματικά πτώματα και πώς αυτά αποσυντίθενται με την πάροδο του χρόνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου