Πώς να «εξαφανιστείτε» από το Ίντερνετ

Στην εποχή των social media, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εξαφανίσει κανείς τα «ίχνη» του, καθώς όλο και κάτι παραμένει πίσω, όσο σκληρά και αν προσπαθήσει κάποιος.




Παρόλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν, για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να κυμαίνονται από δραστηριότητες για τις οποίες αργότερα ένιωσαν ντροπή, μέχρι απλά την κούραση από την ενασχόληση με την online κοινότητα του Facebook, του Twitter κλπ.

Ο «δεκάλογος» της εξαφάνισης από το Ίντερνετ (ή τουλάχιστον, της αρχής της διαδικασίας εξαφάνισης) , όπως τον δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, για όσους επιθυμούν να χαθούν από προσώπου Διαδικτύου, έχει ως εξής:


  1. Εάν έχετε λογαριασμό στο Facebook, αλλάξτε όλες τις ρυθμίσεις απορρήτου σε «private» («μόνο εγώ»), «not shared» ή «off».
  2. Βρείτε τις φωτογραφίες όπου σας έχουν κάνει tag και στη συνέχεια αναζητήστε την επιλογή αναφοράς/ αφαίρεσης του tag.
  3. Εάν έχετε λογαριασμό στο Google Blogger, διαγράψτε το προφίλ σας.
  4. Αντίστοιχα και στο Tumblr ή το Wordpress. Στη συνέχεια, αναζητήστε το όνομά σας μέσω μηχανής αναζήτησης (κατά προτίμηση εντός εισαγωγικών).
  5. Εάν έχετε κάνει δημοσιεύσεις σε forums, δείτε εάν μπορείτε να τα διαγράψετε- εν ανάγκη, επικοινωνήστε με τους administrators, και φροντίστε να έχετε έναν καλό λόγο για να αποφύγετε να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή να στραφεί η προσοχή προς τις προς διαγραφή δημοσιεύσεις.
  6. Αφαιρέστε τις φωτογραφίες που έχετε ανεβάσει στο Flickr ή (προφανώς) στο Facebook. Αναζητήστε τον εαυτό σας στο Google Images. Εάν βρείτε φωτογραφίες σας, επικοινωνήστε με τα sites και ζητήστε διαγραφή τους (και πάλι, με προσοχή για να αποφύγετε ανεπιθύμητη «δημοσιότητα»).
  7. Συνεχίστε τις αναζητήσεις του ονόματός σας με μηχανές αναζήτησης.
  8. Να γνωρίζετε πως ο,τιδήποτε έχετε ποστάρει εκτός Facebook, Blogger ή Wordpress, ενδεχομένως να εξακολουθεί να υπάρχει στο Internet Archive, που αποθηκεύει…τα πάντα. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος αφαίρεσης σελίδων που έχουν προστεθεί στο τεράστιο αρχείο του, και τα σχετικά αιτήματα εξετάζονται ένα- ένα.
  9. Να γνωρίζετε πως, ακόμα και αν διαγράψετε δημοσιεύσεις που σχετίζονται με το όνομά σας, κάποιος που είναι αποφασισμένος να σας βρει, κατά πάσα πιθανότητα θα εντοπίσει ξεχασμένες δημοσιεύσεις ή αναφορές στο άτομό σας από άλλους, καθώς και φωτογραφίες στις οποίες, ακόμα και αν δεν είστε tagged, το όνομά σας αναφέρεται στις σχετικές πληροφορίες.
  10. Γενικά, αρχίστε να ασχολείστε με το λογαριασμό σας στη Google (ρυθμίσεις απορρήτου/ ιστορικά)- και σταματήστε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες της Google και προτιμήστε άλλες μηχανές αναζήτησης. Γενικότερα, η δημοτικότητα πολλών «ανταγωνιστών» (DuckDuckGo.com, Blekko.com κ.α) έχει αρχίσει να ανεβαίνει μετά από τις αλλαγές στην πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων της εταιρείας πέρυσι.


Σημειωτέον, οι παραπάνω κινήσεις αποτελούν απλά και μόνο την "κορυφή του παγόβουνου", καθώς, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι πολύ δύσκολο πλέον να κρύψει κάποιος τα ίχνη του στο Ίντερνετ. Ωστόσο, αποτελούν κάποια αρχικά βήματα προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου