Τεχνολογία EEG επέτρεψε το χειρισμό ταμπλέτας με τη σκέψη


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας και το εργαστήριο Emerging Technology Lab της κορεατικής εταιρείας τεχνολογίας Samsung ανέπτυξαν ένα καπέλο εξοπλισμένο με ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που επιτρέπει το χειρισμό ενός υπολογιστή ταμπλέτας απευθείας από τον εγκέφαλο χωρίς τη μεσολάβηση των χεριών και της αφής.



Συγκεκριμένα τα ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ-EEG) επέτρεψαν στους ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των χρηστών κατά την πρόσληψη οπτικών ερεθισμάτων με απώτερο στόχο το χειρισμό μιας ταμπλέτας Galaxy Note 10.1 απευθείας από τη σκέψη.

Προσηλώνοντας το βλέμμα τους σε συγκεκριμένες επιλογές που απεικονίζονταν στην οθόνη, οι χρήστες μπορούσαν να τις ενεργοποιήσουν.

Οι επιλογές αναβόσβηναν με συγκεκριμένη συχνότητα στην οθόνη της ταμπλέτας, ενώ οι εντολές παρουσίασαν ακρίβεια εκτέλεσης της τάξης του 80%-90%.

Για κάθε επιλογή απαιτήθηκαν πέντε δευτερόλεπτα. Μετά την αφή, την κίνηση και τη φωνή, η τεχνολογία του μέλλοντος θα επιτρέψει τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών με τη δύναμη της σκέψης και της όρασης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής των εργαστηρίων της Samsung, Ινσού Κιμ, η ταχύτητα χρήσης του συστήματος EEG που είναι συνδεδεμένο με την πλακέτα εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρήστη.

H Samsung ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει εμπορικά τη συγκεκριμένα τεχνολογία.

Ωστόσο, μελλοντικά η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κοινούς χρήστες αλλά και άτομα και κινητικά προβλήματα και άλλες ειδικές ανάγκες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου