Παράγοντας ενέργεια από τους μαραθωνοδρόμους (video)

Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατανάλωσαν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να διασχίσουν το Παρίσι στο πλαίσιο του Μαραθωνίου. Οι διοργανωτές σκέφτηκαν να μην αφήσουν όλη αυτήν την ενέργεια να πάει χαμένη.





Σε συνεργασία με τη βρετανική Pavegen Systems Ltd, οι διοργανωτές και οι χορηγοί κάλυψαν ένα τμήμα 25 μέτρων στη διαδρομή των 42,2 χιλιομέτρων με εύκαμπτα πλακάκια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών. Ένα βήμα πάνω στα ειδικά αυτά πλακάκια παράγει έως και 8 βατ κινητικής ενέργειας, η οποία διοχετεύεται σε μπαταρίες που με τη σειρά τους τροφοδότησαν οθόνες και άλλα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά κατά μήκος της διαδρομής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πλακάκια αυτά αποτελούν «τον πρώτο απτό τρόπο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τους ανθρώπους.» Πάντως παρόμοιες τεχνολογίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, εμπορικά κέντρα ή σταθμούς του μετρό.

Oι διοργανωτές και οι χορηγοί κάλυψαν ένα τμήμα 25 μέτρων στη διαδρομή των 42,2 χιλιομέτρων με εύκαμπτα πλακάκια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών. Ένα βήμα πάνω στα ειδικά αυτά πλακάκια παράγει έως και 8 βατ κινητικής ενέργειας.

«Φανταστείτε εάν τρέχοντας ή περπατώντας προς τη δουλειά μπορούσατε να τροφοδοτήσετε τα φώτα κατά την επιστροφή σας, το βράδυ», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο εφευρέτης της τεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος της Pavegen Λόρενς Κέμπαλ-Κουκ.

Στόχος του χορηγού Schneider Electric είναι ο Μαραθώνιος του Παρισιού να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που δαπανά. Η Pavegen από την πλευρά της φιλοδοξεί τα πλακάκια της να οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σε ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις πόλεις.


Ο όμιλος δεν αποκάλυψε πόση ενέργεια παρήχθη από τα πλακάκια του κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, καθώς το κοινό είχε κληθεί να μαντέψει στο πλαίσιο διαγωνισμού. Εάν ξεπερνούσε τις 7 κιλοβατώρες, η Schneider θα δώριζε 10.000 ευρώ επιπλέον σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου