«Ψηφιακή διαθήκη» από την Google


Τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα είδος «ψηφιακής διαθήκης» δίνει στους χρήστες του διαδικτύου η Google, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν εκ των προτέρων για την τύχη των δεδομένων τους (εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο κ.ά.), είτε όταν πεθάνουν είτε όταν για οποιοδήποτε λόγο επιλέξουν να διακόψουν την online «ζωή» τους.



Στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας Inactive Account Manager («Διαχείριση Αδρανούς Λογαριασμού»), οι χρήστες θα μπορούν να διαλέξουν αν, σε περίπτωση θανάτου, θα διαγραφούν οριστικά τα δεδομένα τους ή αν θα τα «κληροδοτήσουν» σε συγκεκριμένους ανθρώπους, ώστε να περάσουν στην κατοχή τους.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αφορούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λογαριασμούς της Google (Gmail), είτε άλλες υπηρεσίες της εταιρείας όπως το Google Plus, το Blogger, το Google Drive και άλλες( Picassa, Google Voice, YouTube).

Όλο και περισσότεροι χρήστες αναρτούν ή αποθηκεύουν περιεχόμενο που τους αφορά, στα κοινωνικά δίκτυα ή στο υπολογιστικό «νέφος». Η πρωτοβουλία της Google έρχεται μετά από ανησυχίες, που όλο και συχνότερα εκφράζουν πλέον διάφοροι χρήστες και οργανώσεις χρηστών γι' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Η διαγραφή των δεδομένων μπορεί να γίνει τρεις, έξι, εννέα ή 12 μήνες μετά το θάνατο κάποιου (ή απλώς μετά την εθελούσια εγκατάλειψη της online ζωής του και την απόσυρσή του από τα ψηφιακά εγκόσμια πράγματα)). Εναλλακτικά, η εταιρεία θα στείλει σε όσους έχουν οριστεί ρητά ως «κληρονόμοι», ένα μέρος ή το σύνολο των δεδομένων του θανόντος.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να ενημερωθεί η Google για τον θάνατο κάποιου χρήστη. Απλώς αυτός έχει εκ των προτέρων επιλέξει μέσω του Inactive Account Manager το χρονικό διάστημα αδράνειας των λογαριασμών του (3, 6, 9, 12 μήνες), μετά το οποίο η εταιρεία, είτε θα διαγράψει τα ψηφιακά δεδομένα του, είτε θα τα μεταβιβάσει στους προεπιλεγμένους οικείους του (μέχρι 10).

Το ζήτημα της «ψηφιακής» κληρονομιάς των περιεχομένων των online λογαριασμών είναι ένα νέο νομικό ζήτημα και δεν υπάρχουν σχετικές ή σαφείς νομοθεσίες στις περισσότερες χώρες, με συνέπεια να παρατηρούνται επιπλοκές και νομικές διαμάχες μεταξύ συγγενών ή άλλων οικείων που επιδιώκουν πρόσβαση στα δεδομένα του θανόντος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου