Βρέθηκε «μεταβατικό είδος» με χαρακτηριστικά ανθρώπου και πιθήκου


Τον «χαμένο σύνδεσμο» μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων βρήκαν οι επιστήμονες στο «πρόσωπο» του Αυστραλοπιθήκου σεντίμπα (Australopithecus sediba), ενός πιθηκοειδούς που έζησε πριν δυο εκατομμύρια χρόνια.





Σύμφωνα με διεπιστημονική ομάδα που μελέτησε τους σκελετούς του πιθηκοειδούς που ανακαλύφθηκαν το 2008 στη Νότιο Αφρική, ο Αυστραλοπίθηκος σεντίμπα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της ανθρώπινης εξέλιξης.

Μάλιστα θεωρείται «γέφυρα» μεταξύ των Αυστραλοπιθήκων και του πρώιμου ανθρώπου.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, ο Αυστραλοπίθηκος σεντίμπα είχε μικτά χαρακτηριστικά σύγχρονου ανθρώπου και πιθήκου.

Η φτέρνα του έμοιαζε με των χιμπατζήδων, γι’ αυτό και το περπάτημά του ήταν μοναδικό με τα πόδια του μα κλίνουν προς τα μέσα.

Το πρόσωπό, το κρανίο η λεκάνη και τα κάτω άκρα θύμιζαν  σύγχρονο άνθρωπο (Homo), ενώ το σχήμα και το μέγεθος του κρανίου, τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοι θύμιζαν Αυστραλοπίθηκο.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο Αυστραλοπίθηκος σεντίμπα ήταν κατά κύριο λόγο χορτοφάγος και μασούσε τις τροφές με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι.

Επειδή οι φτέρνες του ήταν παρόμοιες με του χιμπατζή, το περπάτημά του ήταν ιδιαίτερο με τα πόδια του να στρέφονται ελαφρώς προς το εσωτερικό, όπως στα περιστέρια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα ότι το ιδιαίτερο αυτό περπάτημα ήταν το εξελικτικό σκαλοπάτι από το σκαρφάλωμα στα δέντρα.

«Η έρευνά μας μέχρι στιγμής δείχνει ότι ο σεντίμπα είχε ένα μωσαϊκό παλαιότερων και σύγχρονων χαρακτηριστικών, γεγονός που καταδεικνύει ότι στην ουσία ήταν η γέφυρα μεταξύ αυστραλοπιθήκων και πρώιμων ανθρώπων», δήλωσε η Δρ. Debbie Guatelli-Steinberg από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο σεντίμπα ήταν πιθανότητα το «μεταβατικό είδος» από τους πιθήκους στον άνθρωπο γιατί περνούσε μεν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο έδαφος, ωστόσο δεν είχε εγκαταλείψει εντελώς τα δέντρα.

Η έρευνα ενισχύει επίσης την άποψη ότι η εξέλιξη του ανθρώπου συντελέστηκε στη Νότιο Αφρική.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου