Σπιρουλίνα: χρήση και οφέλη


Μπορεί να πρόκειται για ένα μικροσκοπικό πρασινο-μπλε φύκι που δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 2 χιλιοστά, ωστόσο περιέχει τόσα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διαθέτει τέτοιες θεραπευτικές ιδιότητες, που δικαίως την ονόμασαν μεταξύ άλλων "ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα", καθώς είναι κατάλληλη και για περιπτώσεις υποσιτισμού.




Μάλιστα η σπιρουλίνα, είναι από τις τροφές που καταναλώνονται από τους αστροναύτες στο διάστημα, για την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εύπεπτη. Εξ’ ου και η NASA την αποκάλεσε “τροφή του μέλλοντος”.


Τι είναι η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού, ένας μικρο-φυτικός οργανισμός υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που αποτελείται από διαφανή κύτταρα φυσαλίδας, τα οποία κολλημένα το ένα μετά το άλλο σχηματίζουν μία ελικοειδή σπειροειδή ίνα. Στη μορφή αυτή οφείλει και τη βοτανολογική ονομασία του, αφού σπιρουλίνα σημαίνει στην κυριολεξία μικρή έλικα. Για το λόγο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως η αρχική γραφή της ήταν «σπειρουλίνα» από τη λέξη «σπείρα».

Είναι ένα από τα οχτώ συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών, ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς. Ονομάζεται και πράσινο-μπλε άλγος. Το πράσινο οφείλεται στη χλωροφύλλη και το μπλε σε μία πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη.


Τι περιέχει 

Η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνη (50 - 70%), λιπίδια (5 - 7%), σάκχαρα (15 - 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει: βιταμίνη Β12, σίδηρο, βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, χλωροφύλλη.


Ιστορικά στοιχεία

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το θαυματουργό αυτό φυτό είναι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης μας, καθώς προέρχεται από την πρώτη στον κόσμο φωτοσυνθετική μορφή ζωής και ανανεώνεται εδώ και 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια! Αν και αναφορές για την κατανάλωσή της έχουν βρεθεί αιώνες πριν από τη φυλή των Ίνκας και των Αζτέκων στο Μεξικό, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν καθημερινά για τις πολύτιμες θεραπευτικές της ιδιότητες, η ανακάλυψή της από τους σύγχρονους επιστήμες και συγκεκριμένα τον Ζαν Λέοναρντ, Βέλγο βοτανολόγο, έγινε μόλις πριν μερικές δεκαετίες, το 1964 και σύντομα αποδείχθηκε ότι αποτελεί την πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων στον κόσμο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η φήμη της διαδόθηκε με εξαιρετική ταχύτητα και αποτελεί πλέον απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα εκατομμυρίων ανθρώπων.


Οι ιδιότητές της

  • Το σπουδαιότερο είναι ότι η σπιρουλίνα αποτελεί την πιο πλήρη και εύπεπτη πηγή ολικής οργανικής διατροφής στη φύση, καθώς περιέχει περισσότερα από 100 συνεργικά διατροφικά συστατικά. 
  • Παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Ειδικότερα, περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, είναι η πιο πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης με περιεκτικότητα από 55-70%, από τις πιο καλές πηγές της αντιοξειδωτικής προ-βιταμίνης Α (Β-καροτίνη), της βιταμίνης Β12 και Ε, ενώ διαθέτει επιπλέον ένζυμα, βιταμίνες Β1, Β5, Β6, γ-λινολεϊκό οξύ, περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και όλα τα πολύτιμα για τον οργανισμό μας μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, τον ψευδάργυρο, το μαγγάνιο, το χαλκό και το σελήνιο. 
  • Επιπρόσθετα, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και έχει λίγες θερμίδες (τα 5 γρ. που είναι και η συνιστώμενη ημερήσια δόση έχουν περίπου 14 θερμίδες). Για όλους αυτούς τους λόγους, η ένταξή της στη διατροφή μας έχει πολλά οφέλη.


Τα οφέλη της στον οργανισμό

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό μας ενάντια σε ιούς, παράσιτα, ενδοκυτταρικές παθογένειες, μολύνσεις, κ.ά.
  • Ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος, μειώνει την όρεξη, οπότε βοηθά στη συντήρηση του βάρους ή στην απώλεια κιλών.
  • Τα αντιοξειδωτικά της στοιχεία δρουν κατά της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου.
  • Η πληθώρα των αμινοξέων δρα ευεργετικά για τα κύτταρα του εγκεφάλου και επιδρά στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Η χλωροφύλλη βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων, όπως του ήπατος.
  • Η φυκοκυανίνη, βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και των νεφρών, προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες και διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος.
  • Η σπιρουλίνα περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα γ-λινολεϊκού οξέως, που αποτρέπει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
  • Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η σπιρουλάνη, ένας πολυσακχαρίτης της σπιρουλίνας, ενδέχεται να έχει ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη του ιού του AIDS καθώς και άλλων ιών.
  • Εκτός των άλλων, η σπιρουλίνα διαθέτει και καλλυντικές ιδιότητες. Προσθέστε τη στο αφρόλουτρο ή αλείψτε τη στο σώμα σας για να το αναζωογονήσετε και να του δώσετε λάμψη, υγεία και φρεσκάδα.


Πλεονεκτήματα 

Είναι μία τροφή απολύτως φυσική και εύγευστη, η οποία είναι ιδιαίτερα εύπεπτη (95% πεπτικότητα), επομένως τα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά απορροφώνται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό.

Επιπλέον, είναι πολύ εύκολη στη χρήση της, σε οποιαδήποτε μορφή της και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για υπερδοσολογία, αφού δεν πρόκειται για χημικό παρασκεύασμα.


Πώς παράγεται;

Το είδος αυτό του φυκιού αναπτύσσεται φυσικά μόνο σε ορισμένες θερμές λίμνες υψηλής αλκαλικότητας, τη Χαβάη, στο Μεξικό και την κεντρική Αφρική, οι οποίες παρέχουν μερικές ουσιαστικές και πολύ ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως φωτεινό τροπικό ηλιακό φως και μέση θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται στους 35 βαθμούς Κελσίου. Όπως κάθε πράγμα, έτσι και η σπιρουλίνα αναπτύσσεται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο, στο φυσικό της περιβάλλον.

Ωστόσο, το φυτό αυτό καλλιεργείται επίσης, μέσα σε νερό, σε λίμνες ή σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Τα επόμενα στάδια παραγωγής του περιλαμβάνουν το θερισμό του και την αποξήρανση ή υγροποίησή του, τη συσκευασία και τη διανομή του προς το τελικό στάδιο, την πώληση.


Πού θα τη βρείτε;

Σπιρουλίνα, μπορείτε να αγοράσετε σε φαρμακεία, σε καταστήματα βοτάνων ή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή σκόνης, σε ταμπλέτες, κάψουλες, νιφάδες ή σε υγρό σιρόπι, ανάλογα με τη χρήση που θα κάνετε.


Τρόποι κατανάλωσης
  • Σε μορφή σκόνης, μπορεί να διαλυθεί σε νερό, χυμούς φρούτων, σε ντρέσινγκ για σαλάτες, θαλασσινά ή ψάρια. Επίσης, μπορεί να νοστιμίσει σάλτσες ζυμαρικών και μαγειρευτά θαλασσινά, όπως σουπιές και χταπόδι. (Προσθέστε τη μετά το μαγείρεμα του φαγητού, για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά της).
  • Σε μορφή σιροπιού, αναμιγνύεται επίσης με νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και  με γιαούρτι ή παγωτό, σαν σιρόπι γαρνιρίσματος.
  • Σε κάψουλες και ταμπλέτες καταναλώνεται με νερό, πριν και ενίοτε και μετά από τα κυρίως γεύματα, ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Σπιρουλίνα & αδυνάτισμα

Το φυσικό αυτό συμπλήρωμα διατροφής ενδείκνυται ιδιαίτερα στην περίπτωση που το άτομο ακολουθεί κάποια δίαιτα αδυνατίσματος. Πρώτα απ’ όλα, η μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών που περιέχει μειώνει το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, η φαινυλαλανίνη, πρόκειται για ένα οξύ της σπιρουλίνας, που έχει επίδραση στα κύτταρα του εγκεφάλου και ρυθμίζει μέσω αυτών το αίσθημα της πείνας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της όρεξης. Ακόμη, εξαιτίας της πληθώρας των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων της, η σπιρουλίνα τονώνει και δυναμώνει τον οργανισμό, ώστε να αποφευχθεί το δυσάρεστο αίσθημα της κόπωσης, που συνήθως παρατηρείται κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αδυνατίσματος.


Σπιρουλίνα & σπορ

Αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής και για όσους αθλούνται, καθώς προσφέρει σημαντική ενεργειακή αξία στον οργανισμό και βοηθά στην άμεση αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που χάνονται εξαιτίας της εφίδρωσης. Επομένως, στηρίζει τον οργανισμό έτσι ώστε να είναι ικανός για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Ακόμη, συνιστάται η κατανάλωσή της από όσους βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης ή όσους θέλουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους ενέργεια.


Σπιρουλίνα & ομορφιά

Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε Β-καροτίνη, βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η σπιρουλίνα εμπεριέχεται στα συστατικά πολλών καλλυντικών προϊόντων του εμπορίου με ενυδατική, θρεπτική, αναζωογονητική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ επιπλέον είναι γνωστή και για την προστασία που παρέχει ενάντια στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, η οποία σε συνδυασμό με τη β-καροτίνη χαρίζει επιπλέον βαθύτερο και ομοιόμορφο μαύρισμα. Ακόμη, η πρόσληψη σπιρουλίνας ως διατροφικό συμπλήρωμα έχει αποδειχθεί ότι δρα ευεργετικά για την καλή κατάσταση της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. Τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά, με περισσότερο όγκο και λάμψη, τα νύχια γίνονται πιο ανθεκτικά, η επιδερμίδα απαλλάσσεται από τις ανεπιθύμητες τοξίνες και θεραπεύεται από τις κηλίδες.


Μάσκα προσώπου με σπιρουλίνα

Φτιάξτε μόνοι σας εύκολα και γρήγορα μια μάσκα προσώπου κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα τις λιπαρές και κηλιδωμένες επιδερμίδες.

Υλικά: ½ κουταλάκι του γλυκού σπιρουλίνα σε σκόνη, μαλακό τυρί σε τρίμματα ή γιαούρτι.
Ανακατέψτε τα υλικά καλά και απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας, αφού το καθαρίσετε πολύ καλά. Αφήστε τη να δράσει για περίπου 15 λεπτά και ξεβγάλτε τη με χλιαρό νερό.


Η αξία της για το περιβάλλον 

Πέρα, όμως, από όλες τις ευεργετικές ιδιότητές της για τον ανθρώπινο οργανισμό, η σπιρουλίνα έχει και μία ανεκτίμητη ισχύ όσον αφορά στο περιβάλλον, που στη σύγχρονη εποχή βομβαρδίζεται από τόσα προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης ασυνειδησίας. Το φυτό αυτό, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, άρχισε να δεσμεύει το άζωτο της ατμόσφαιρας, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα και να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα οξυγόνο, που είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την ανάπτυξη της ζωής. Συνεπώς, θα μπορούσε και σήμερα να δράσει πολύ θετικά για την ανανέωση της ατμόσφαιρας και να αποτελέσει μία σημαντική πηγή ζωής για τον πλανήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου