Τα πιο «βρώμικα» σημεία της κουζίνας


Τα βακτήρια ενδεχομένως να μην κρύβονται εκεί που νομίζατε. Αυτό δείχνει έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το περιβάλλον και την υγεία «NSFInternational», στις κουζίνες 20 οικογενειών στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν.





Η οργάνωση εξέτασε 14 αντικείμενα σε κάθε κουζίνα, ψάχνοντας για τους εξής παθογόνους μικροοργανισμούς: E. Coli, σαλμονέλα, λιστέρια, ζυμομύκητες και μούχλα.

Ζυμομύκητες και μούχλα ανιχνεύθηκαν στο 100% των σκευών επιφανειών που εξετάστηκαν και περιλαμβάνουν μπλέντερ, σπάτουλες, θήκες μαχαιριών, κουμπιά φούρνων μικροκυμάτων, ανοιχτήρια, μαχαίρια κοπής πίτσα, σουρωτήρια, θήκες για μαχαιροπίρουνα, δοχεία φύλαξης τροφίμων με πλαστικό καπάκι, παγοθήκες, μπουκάλια νερού και θήκες στο ψυγείο για κρέας και λαχανικά.

Στο 25% των δειγμάτων εντοπίστηκε σαλμονέλα και το βακτήριο E. Coli, ενώ λιστέρια, βακτήριο εξαιρετικά επικίνδυνο για έγκυες και ηλικιωμένους, ανιχνεύθηκε στο 10% των δειγμάτων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα περισσότερα βακτήρια κρύβονται σε σημεία που δεν καθαρίζονται τακτικά, όπως για παράδειγμα οι θήκες του ψυγείου, αλλά και σε εργαλεία κουζίνας, μεταξύ των οποίων ανοιχτήρια και μπλέντερ.

Η ΜΚΟ NSFInternational συστήνει την τακτική πλύση των σκευών στα οποία εντοπίζονται τα περισσότερα βακτήρια, είτε με το χέρι είτε σε πλυντήριο πιάτων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου