«Μάχη» εναντίον σαλιγκαριών-εισβολέων στη Φλόριντα (video)


Αντιμέτωπη με «εισβολή» γιγαντιαίων αφρικανικών σαλιγκαριών βρίσκεται η νότια Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο σαλιγκάρι εντοπίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, όμως οι κάτοικοι και οι αρμόδιες αρχές έχουν φθάσει να αιχμαλωτίζουν περισσότερα από χίλια σε εβδομαδιαία βάση.



Τα τεράστια μαλάκια που αναπτύσσονται ακόμη και σε μέγεθος... λαγού συγκαταλέγονται στα πλέον καταστροφικά είδη-εισβολείς. Για να «χτίσουν» το κέλυφός τους μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και στόκο ή γύψο από τους τοίχους κτηρίων. Εκφράζονται φόβοι ότι συνιστούν κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς μεταφέρουν ένα παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω του νερού και των λαχανικών.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Ντενίζ Φέιμπερ από το τμήμα Γεωργίας και Καταναλωτικών Υπηρεσιών της Φλόριντα προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, διαφορετικά η πολιτεία θα φθάσει να θυμίζει τις νήσους Μπαρμπάντος, οι οποίες κατακλύζονται από τέτοια σαλιγκάρια.

Η ίδια εκτίμησε ότι οι κάτοικοι θα τα συναντούν όλο και συχνότερα καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός τους αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς αφού κάθε σαλιγκάρι παράγει κατά μέσο όρο 1.200 αυγά κάθε χρόνο.

«Θα δούμε ένα χάος από βλέννα», προειδοποίησε η αξιωματούχος προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια «επιτίθενται εναντίον 500 και πλέον γνωστών ειδών φυτών... πλήττουν σχεδόν οτιδήποτε συναντούν στο δρόμο τους και είναι πράσινο.» Η Φέιμπερ διευκρίνισε ότι από το Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα οι αρχές έχουν εξολοθρεύσει περίπου 117.000 σαλιγκάρια.



Την περασμένη εβδομάδα, ειδικοί συμμετείχαν σε συνέδριο αφιερωμένο στα γιγαντιαία αφρικανικά σαλιγκάρια-εισβολείς, σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπους απομάκρυνσής τους. Μεταξύ των «όπλων» που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν είναι ένα ισχυρό δόλωμα, το οποίο ενέκριναν πρόσφατα οι ομοσπονδιακές αρχές.

Παράλληλα, οι αρχές αναζητούν την... πηγή του κακού. Μία από τις θεωρίες που εξετάζονται είναι τα σαλιγκάρια να εισήχθησαν στη χώρα από μία θρησκευτική οργάνωση με έδρα το Μαϊάμι, η οποία τα χρησιμοποιεί στα τελετουργικά της.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου