Ανακαλήφθηκαν τρείς δίδυμοι πλανήτες της Γης, ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή (video)


Τρείς εξωπλανήτες, πιθανώς ικανούς να φιλοξενήσουν ζωή, εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Ένας μάλιστα εξ αυτών μοιάζει στη Γη περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο πλανήτη ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα.





Πρόκειται για τον βραχώδη εξωπλανήτη Kepler-62f, με ακτίνα 1,4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από αστέρι μικρότερο και σκοτεινότερο από τον Ήλιο.

Γείτονάς του και επίσης πιθανώς κατοικήσιμος είναι ο εξωπλανήτης Kepler-62e, με ακτίνα μόλις 1,6 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

Οι δυο πλανήτες συγκαταλέγονται στους μικρότερους εξωπλανήτες που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα στην κατοικήσιμη ζώνη των αστεριών τους, από τα οποία έχουν ιδανικές αποστάσεις, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.

Οι εξωπλανήτες Kepler-62e και f, που αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος πέντε πλανητών «δείχνουν πολύ καλοί σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να φιλοξενήσουν ζωή», δήλωσε ο Bill Borucki από τη NASA, επικεφαλής των επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται με το τηλεσκόπιο Kepler.

Ο τρίτος πλανήτης, πιθανώς κατοικήσιμος, είναι ο Kepler-69c, με ακτίνα 1,7 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με το δικό μας.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο Kepler-69c είναι ο μικρότερος πλανήτης που βρέθηκε ποτέ στην κατοικήσιμη ζώνη αστεριού, παρόμοιου με τον Ήλιο, και σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανακάλυψη «άλλης μιας Γης».



«Κινούμαστε γρήγορα προς την ανακάλυψη ενός πλανήτη ανάλογου με τη Γη, γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο», δήλωσε ο Δρ. Borucki.

Οι πέντε νέοανακαλυφθέντες πλανήτες του συστήματος Kepler-62, που εντοπίζεται 1.200 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Λύρας, έχουν ακτίνα 0,54 ως και 1,95 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

Μόνο οι εξωπλανήτες Kepler-62e και f είναι πιθανό να κατοικηθούν, καθώς οι άλλοι τρείς περιστρέφονται γύρω από το άστρο τους σε πολύ κοντινή απόσταση, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για να φιλοξενήσουν ζωή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου