Θέμα γονιδίων η τεμπελιά


Εγγεγραμμένη στο DNA μας είναι η τεμπελιά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.







Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους να αποφεύγουν την κουραστική εργασία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του οι επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο δυο ομάδες αρουραίων. Μια ομάδα με ενεργητικούς αρουραίους και μια ομάδα με τεμπέληδες αρουραίους, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η γενετική παίζει ουσιαστικό ρόλο στο πόσο πρόθυμοι είμαστε να ασκηθούμε.

«Αποδείξαμε ότι είναι πιθανό κάποιος να έχει γενετική προδιάθεση στην τεμπελιά», δήλωσε ο Δρ. Frank Booth, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτό ενδεχομένως είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό πρόσθετων αιτιών παχυσαρκίας στους ανθρώπους», προσέθεσε ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν πόσες φορές κάθε αρουραίος επισκεπτόταν εθελοντικά τον τροχό που είχε στο κλουβί του για διάστημα έξι ημερών.

Οι 26 πιο ενεργητικοί αρουραίοι διασταυρώθηκαν στη συνέχεια μεταξύ τους, ενώ η ίδια τακτική εφαρμόστηκε και στους 26 τεμπέληδες αρουραίους.

Αφού το πρόγραμμα αναπαραγωγής συνεχίστηκε για τις επόμενες δέκα γενιές, τελικά οι ενεργητικοί αρουραίοι έφτασαν να τρέχουν δέκα φορές περισσότερο από τους τεμπέληδες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα των αρουραίων, συνέκριναν την σύσταση του σώματός τους και αξιολόγησαν τα γενετικά τους χαρακτηριστικά.

Αν και δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές στη σύσταση του σώματος και τα επίπεδα των μιτοχονδρίων στον μυϊκό ιστό, το σημαντικότερο στοιχείο που βρήκαν οι επιστήμονες ήταν οι γενετικές διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων αρουραίων.

«Από τα 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, εντοπίσαμε 36 που ενδεχομένως παίζουν ρόλο στην προδιάθεση για φυσική άσκηση», τόνισε ο Δρ. Booth.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν τις επιδράσεις των 36 γονιδίων στην προθυμία των ανθρώπων να γυμναστούν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου