Το πιο “πράσινο” εμπορικό κτήριο του κόσμου (video)


Το πιο “πράσινο” εμπορικό κτήριο στον κόσμο είναι το Bullitt Center στο Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο άνοιξε της πόρτες του τη Δευτέρα, όταν και γιορτάστηκε η Ημέρα της Γης.





Το Bullitt Center πέρα από την αισθητική αρτιότητα φιλοδοξεί να θέσει νέα όρια στην ενεργειακή αυτάρκεια των κτηρίων σύμφωνα με τους σχεδιαστές του.

Η οροφή του Bullitt Center είναι καλυμμένη από μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 244 Κιλοβάτ με ικανότητα να παράξουν 230.000 Κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως σε μια περιοχή με σχετικά υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορεί κανείς να αντλήσει τόση αρκετή ηλιακή ενέργεια από την οροφή ενός εξαώροφου κτίσματος στο Σιατλ ώστε να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός εξαιρετικά αποδοτικού κτηρίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Bullitt Foundation και επικεφαλής του εγχειρήματος Ντένις Χέις.

Επιπλέον, τα παράθυρα που εκτείνονται από το πάτωμα ως την οροφή κάθε ορόφου του κτηρίου διασφαλίζουν ότι το κτήριο μπορεί να λειτουργήσει το 90% του χρόνου χωρίς ανάγκη ηλεκτρικού φωτισμού. Όταν αυτό απαιτηθεί, αισθητήρες κίνησης και φυσικού φωτός διασφαλίζουν ότι ο φωτισμός ενεργοποιείται και διακόπτεται αντίστοιχα, ώστε να μην υπάρχει άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Όσον αφορά στην αποδοτική χρήση του νερού, το κτήριο είναι εξοπλισμένο με τουαλέτες ξηρής κομποστοποίησης και σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων από την οροφή, το οποίο διοχετεύει τα ύδατα σε υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης ώστε να υποβληθούν σε καθαρισμό.


Κατά την κατασκευή δεν χρησιμοποιήθηκαν τοξικά υλικά όπως κάδμιο, υδράργυρος και μόλυβδος, ενώ στον μεταλλικό του σκελετό έχει χρησιμοποιηθεί και “οικολογική” ξυλεία προϊόν πιστοποιημένης υλοτομίας.

Τα παράθυρα ρυθμίζουν αυτόματα την εσωτερική θερμοκρασία, ενώ η απουσία εσωτερικού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων αποσκοπεί στην προώθηση της ποδηλασίας, της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και του περπατήματος.

Το βασικότερο όμως είναι ότι το Bullitt Center κατασκευάστηκε με γνώμονα την αντοχή του στο χρόνο, αισθητικά και κατασκευαστικά, με ορίζοντα λειτουργίας τα 250 χρόνια (σε αντίθεση με τα κοινά εμπορικά κτήρια) και με στόχο να αποτελέσει υπόδειγμα πράσινης αρχιτεκτονικής στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου