Φωτογραφικά «κλικ» για αποστάσεις έως και ένα χιλιόμετρο


Ομάδα ερευνητών από το Εδιμβούργο δημιούργησε μία πρωτότυπη φωτογραφική μηχανή η οποία «τραβάει» με τη χρήση λέιζερ τρισδιάστατες φωτογραφίες αντικειμένων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου.



Σύμφωνα με το BBC, ερευνητές του πανεπιστημίου Heriot - Watt ανέπτυξαν μία τεχνική, η οποία με τη χρήση ακτινών λέιζερ επιτρέπει το «σκανάρισμα» αντικειμένων σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου.

Η επιστημονική ομάδα αναφέρει μάλιστα ότι στόχος είναι το βεληνεκές της φωτογραφικής μηχανής να φτάσει τα 10 χιλιόμετρα.

Σε αρχικό στάδιο η φωτογραφική μηχανή θα χρησιμοποιηθεί για να «σκανάρει» αντικείμενα, κυρίως οχήματα, καθώς δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός τού ανθρώπινου δέρματος, καθώς το δέρμα δεν αντανακλά τις ακτίνες λέιζερ με τον ίδιο τρόπο που εκείνες αντανακλώνται στα αντικείμενα.
Η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση ενδεχόμενων κατολισθήσεων, καθώς και την ανάπτυξη της χλωρίδας σε απομονωμένες περιοχές.

Η μηχανή λειτουργεί εκπέμποντας ακτίνες λέιζερ σε αντικείμενα και μετρώντας τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει και να επιστρέψει στον πομπό το φως.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικής ακρίβειας μηχανή και συμπληρώνουν πως μπορεί να καταγράψει αντικείμενα με ακρίβεια ενός χιλιοστού.

Πιστεύουν επίσης ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση αντικειμένων.

«Η προσέγγισή μας επιτρέπει τον εντοπισμό πολύ μικρών αντικειμένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις» τονίζει ο Άνγκους ΜακΚάρθι, ερευνητής στο Heriot - Watt. «Εντός της επόμενης πενταετίας ελπίζουμε, βάσιμα, ότι θα μπορούμε να διαθέσουμε την πρωτότυπη μηχανή στο κοινό», συμπληρώνει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου