Είναι οι κονσέρβες υγιεινή επιλογή?

Η κονσερβοποίηση είναι μία μέθοδος διατήρησης των τροφών που έχει τις ρίζες της από το 1770. Η ελλιπής πληροφόρηση γύρω από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την ορθή αντίληψη ότι τα φρέσκα είναι πιο υγιεινά, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σχετικά με την ασφάλειά τους, τη θρεπτική τους αξία, την ποιότητα και τη γεύση τους.





 Η αντίληψη ότι η κονσερβοποίηση καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και, επιπλέον, σε αυτά προστίθεται και πληθώρα συντηρητικών, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αντίθετα με το τι πιστεύουμε όμως, η μέθοδος της κονσερβοποίησης φαίνεται να είναι αρκετά υγιεινή. Κι αυτό γιατί η χρήση της θερμότητας κατά την κονσερβοποίηση καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν τις τροφές ή μπορούν να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές.

Η θερμική επεξεργασία στην οποία υπόκεινται βοηθά, επιπλέον, σημαντικά στο να μη χρειάζονται άλλα συντηρητικά. Επίσης, ο αεροστεγής τρόπος κλεισίματος της κονσέρβας εξασφαλίζει την απουσία αέρα μέσα της, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να δημιουργηθούν μικρόβια.

Προσοχή όμως, διότι πολλές φορές τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού, η κατανάλωση του οποίου είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γρ. ημερησίως. Επιπλέον, προσέξτε να μην είναι κτυπημένη η κονσέρβα και πάντοτε να διαβάζετε την ετικέτα για πιο σωστή ενημέρωση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου