Το ισλαμικό «Google Earth»


Την ισλαμική «απάντηση» στο Google Earth ανακοίνωσε ο υπουργός πληροφοριών και επικοινωνιών του Ιράν, Μοχάμαντ Χασάν Ναμί: πρόκειται για το «Μπασίρ» («θεατής» στα φαρσί), το οποίο και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, θα είναι έτοιμο εντός των επομένων τεσσάρων μηνών.



Οι ιρανικές αρχές κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει το Google Earth ως όργανο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, και η απάντησή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατά τον Ναμί, θα είναι το εν λόγω τρισδιάστατο πρόγραμμα χαρτών. Σε εξέλιξη, όπως ειπώθηκε, βρίσκεται η δημιουργία ενός data center που θα μπορεί να διαχειριστεί την τεράστια έκταση των δεδομένων.

Ο Ναμί, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται ιρανικά ΜΜΕ, έχει σπουδάσει πολιτική γεωγραφία στο Ιράν και είναι κάτοχος PhD στη «διαχείριση χώρας» από το πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ της Βόρειας Κορέας. Όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες για το ξεκίνημα της λειτουργίας του «Ισλαμικού Google Earth» μέσα στους τέσσερις προσεχείς μήνες, ως «εθνικού portal» της ισλαμικής δημοκρατίας, παρέχοντας «υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όπως είπε ο Ναμί, το Google Earth υποτίθεται πως παρέχει υπηρεσίες στους χρήστες, αλλά «στην πραγματικότητα, υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών βρίσκονται από πίσω του, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για άλλες χώρες». Δεν διευκρίνισε ακριβώς τι εννοεί μιλώντας για «ισλαμικό» τρισδιάστατο χάρτη, λέγοντας πως «αναπτύσσουμε αυτή την υπηρεσία μέσω της ισλαμικής οπτικής που έχουμε στο Ιράν, και θα βάλουμε στην ιστοσελίδα μας πληροφορίες που θα δείξουν την πραγματικότητα οι αξίες μας στο Ιράν είναι οι αξίες του Θεού, και αυτή θα είναι η διαφορά μεταξύ του Μπασίρ και του Google Earth».

Πέρυσι, οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως είχαν ολοκληρώσει τις πρώτες φάσεις ενός εθνικού Ίντερνετ, που θα έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Παγκοσμίου Ιστού. Αν και υπήρξαν κάποιοι φόβοι πως η κεντρική ιδέα πίσω από το εγχείρημα ήταν να αποτραβηχτεί το Ιράν από το Ίντερνετ, θεωρείται πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δίκτυο για τις ένοπλες δυνάμεις, το τραπεζικό σύστημα και άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές του Ιράν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου