Η ινδική κάνναβη ανακουφίζει τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης


Οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση υποστηρίζουν ότι η ινδική κάνναβη τους βοηθά στην ανακούφιση των επώδυνων μυϊκών κραμπών που βιώνουν. Και τώρα μια κλινική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το θεραπευτικό όφελος της ουσίας.





Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 30 πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση με μυϊκή «σπαστικότητα» και διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα ινδική κάνναβης προκαλούσε ανακούφιση.

Ειδικότερα, οι ασθενείς που είχαν αποτύχει να επιτύχουν ανακούφιση με την κλασσική θεραπευτική αγωγή για την μυϊκή σπαστικότητα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κάπνισε ινδική κάνναβη και η άλλη τσιγάρα-placebo (έμοιαζαν με τσιγάρα ινδικής κάνναβης, ως προς την οσμή και την γεύση, αλλά δεν είχαν την δραστική ουσία THC).

Κάθε ασθενής κάπνιζε ένα τσιγάρο την ημέρα για τρεις μέρες και στην συνέχεια άλλαζε ομάδα, δηλαδή κάπνιζε ένα τσιγάρο-placebo επίσης μια φορά ημερησίως για τρεις μέρες. Πριν και μετά τη χρήση των τσιγάρων οι ερευνητές βαθμολογούσαν την μυϊκή σπαστικότητα των ασθενών.

Συνολικά, η σπαστικότητα μειώθηκε κατά τρεις βαθμούς, περίπου 30%, σε μια κλίμακα 24 μονάδων, όταν οι ασθενείς κάπνισαν ινδική κάνναβη, αλλά δεν παρατηρούνταν αλλαγές όταν κάπνισαν το placebo.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο τα οφέλη είναι ισχυρότερα από τις παρενέργειες της ινδικής κάνναβης ώστε να δικαιολογείται μια τέτοια θεραπεία.

Ορισμένοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ήδη χρησιμοποιούν ινδική κάνναβη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων της νόσου, περιλαμβανομένης της σπαστικότητας, δηλαδή όταν οι μύες των άνω και κάτω άκρων κάνουν ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η χρήση της ινδικής κάνναβης έχει επιστημονική βάση καθώς, το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά κανναβικοειδή, μια ομάδα χημικών ουσιών που εμπεριέχει και η ινδική κάνναβη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών των ανθρωπίνων κυττάρων συντελούν στην ρύθμιση της μυϊκής σπαστικότητας.

«Είχαμε κατά καιρούς ακούσει για περιπτώσεις ασθενών που η χρήση ινδικής κάνναβης τους βοηθούσε και φυσικά οι περισσότεροι σκεπτόμασταν ότι απλώς τους κάνει να αισθάνονται χαλαροί. Όμως η μελέτη αποδεικνύει ότι η ινδική κάνναβη όντως βοηθά στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας, με κάποιες παρενέργειες φυσικά», υπογραμμίζει η Δρ Τζόντι Κόρεϊ-Μπλουμ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το κάπνισμα ινδικής κάνναβης διαπιστώθηκε ότι προκαλούσε ζαλάδα και κόπωσης σε ορισμένους ασθενείς ενώ γενικά επιβράδυνε τις πνευματικές τους δεξιότητες, αμέσως μετά τη χρήση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου