Η καρδιά έχει όσφρηση


Έχετε νιώσει μια ζεστή αίσθηση στο στήθος σας ενώ φτιάχνετε καφέ ή ανοίγετε το βάζο με την κανέλα; Αν ναι, αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά έχει όσφρηση.






Ειδικότερα, όπως προέκυψε από νέα έρευνα του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Χημείας Τροφίμων, ορισμένα εσωτερικά όργανα, μεταξύ των οποίων η καρδιά και τα πνευμόνια, μπορούν να μυρίσουν τρόφιμα και ποτά.

Οι οσφρητικοί υποδοχείς, που μέχρι πρότινος υποτίθεται ότι αποτελούσαν αποκλειστικό πλεονέκτημα της μύτης, εν τέλει εντοπίζονται και σε άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος.

Η ανακάλυψη εξηγεί γιατί ενώ τα φαγητά και τα ποτά απελευθερώνουν ποικίλες μυρωδιές, η μύτη ανιχνεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών.

«Μόνο μια μικρή ποσότητα  των οσμών των τροφίμων και των ουσιών που διεγείρουν τη γεύση χρησιμοποιούνται από τους υποδοχείς μας στη μύτη και τη γλώσσα. Το μεγαλύτερο μέρος των μορίων κατευθύνεται προς το στομάχι και τελικά ενδέχεται να φτάσει στο αίμα και τα όργανα», δήλωσε ο Δρ. Peter Schieberle παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, στη Νέα Ορλεάνη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις βιογενείς αμίνες, τους ισχυρούς χημικούς αγγελιοφόρους που εντοπίζονται στα φαγητά και τα ποτά, όπως η σοκολάτα, το κρέας, το γάλα, το τυρί κλπ.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Γερμανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν αιμοσφαίρια από δείγματα ανθρώπινου αίματος για να εξετάσουν την αντίδρασή τους στα χημικά μηνύματα τροφών και ποτών με πικάντικη γεύση.

Αποδείχτηκε τελικά ότι έτσι όπως η μύτη ανιχνεύει και ακολουθεί την αίσθηση των φρεσκοψημένων μπισκότων κανέλας, έτσι και τα αιμοσφαίρια προσελκύονται από τις οσμηρές ουσίες ποικίλων τροφών, μεταξύ των οποίων η σοκολάτα.

Έτσι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, εκτός από τη μύτη, οσφρητικούς υποδοχείς διαθέτουν τα αιμοσφαίρια, η καρδιά, τα πνευμόνια και άλλα όργανα του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά μυρίζει την μπριζόλα που ψήνεται; Δεν ξέρουμε, απαντούν οι επιστήμονες.

Την ώρα που τρώμε, όλα τα σήματα που δέχονται οι υποδοχείς περνούν στο εγκέφαλο, ο οποίος μεταφράζει τα μηνύματα σε γεύση.

Η μύτη δρα ανεξάρτητα, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να δεχτεί ή να απορρίψει μια τροφή με αποκλειστικό κριτήριο τη μυρωδιά.

Μόλις ωστόσο καταπιούμε την τροφή, πιθανότατα ενεργοποιούνται και άλλοι υποδοχείς, οι οποίοι ανιχνεύουν χημικές δομές βιοενεργών συστατικών και αποστέλλουν τις δικές τους πληροφορίες στον εγκέφαλο για να τις επεξεργαστεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου