Κατατεμαχισμός παγετώνα στη θάλασσα Μποφόρ (video)

Ένα video με τον κατατεμαχισμό παγετώνα αυτόν τον χειμώνα στη θάλασσα Μποφόρ, βόρεια της Αλάσκα, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.






Στην αρχή του video σχηματίζονται ρήγματα στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Τα ρήγματα γρήγορα επεκτείνονται σε όλη την οθόνη, που στην πραγματικότητα απεικονίζει έκταση 1.000 χιλιομέτρων.

Οι ρωγμές άρχισαν να σχηματίζονται στις αρχές Ιανουαρίου λόγω της ζέστης και συνεχίστηκαν το επόμενο χρονικό διάστημα εξαιτίας των καταιγίδων.

«Χρειάστηκαν μόλις επτά ημέρες ώστε τα ρήγματα να αναπτυχθούν σε όλη την περιοχή, από τα δυτικά στα ανατολικά», δήλωσε ο Trudy Wohlleben από την Καναδική Υπηρεσία Παγετώνων.

«Αν και ο σχηματισμός ρηγμάτων στους πάγους είναι συχνό φαινόμενο, λίγα είναι τα περιστατικά που τα ρήγματα επεκτείνονται σε τόσο μεγάλη περιοχή ή έχουν τόσο μεγάλο μήκος και πλάτος», τονίζει η NASA.

Μια από τις αιτίες για τον κατατεμαχισμό του παγετώνα είναι ότι οι πάγοι στην περιοχή σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα, οπότε είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους.

Το 2012 σημειώθηκε νέο ρεκόρ του ρυθμού που λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική, φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου