Γιατί μας αρέσει η μπύρα


Μόνο μια γουλιά μπύρας αρκέι για να ενθουσιάσει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.






Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Νευροψυχοφαρμακολογίας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 49 άνδρες να δοκιμάσουν την αγαπημένη τους μπύρα, νερό και ένα αναψυκτικό.

Οι συμμετέχοντες ήπιαν μόνο 15ml από τα ροφήματα σε διάστημα ενός τετάρτου, ώστε να μείνει μόνο η γεύση και οι επιστήμονες να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής οι επιστήμονες «σάρωσαν» τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων με τη χρήση τομογράφου εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), ψάχνοντας για σημάδια ντοπαμίνης.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με το αλκοόλ και εθιστικές ουσίες.

Όπως διαπίστωσαν, με τη μπύρα εκκρίνονταν μεγαλύτερες ποσότητες ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και οι συμμετέχοντες ήταν πιθανότερο να ζητήσουν να πιουν ένα αλκοολούχο ποτό. Το φαινόμενο ήταν ακόμα εντονότερο στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκκριση ντοπαμίνης ήταν μεγαλύτερη ακόμα και στους συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι το αναψυκτικό είχε καλύτερη γεύση από τη μπύρα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο πείραμα σε ανθρώπους που δείχνει ότι μόνο η γεύση ενός αλκοολούχου ποτού, χωρίς το αλκοόλ να προλάβει να επιδράσει στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ντοπαμίνης στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα επιβράβευσης», δήλωσε ο Δρ. David Kareken, επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα υποστηρίζει πως η αποκλειστικά η γεύση, χωρίς την επίδραση του αλκοόλ, επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που συνδέονται με την επιθυμία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου