Το Tetris βελτιώνει την όραση


Στην αντιμετώπιση της αμβλυωπίας, της διαταραχής του οπτικού συστήματος που είναι γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι», συμβάλλει το Tetris, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά.





Το Tetris είναι ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, στο πλαίσιο του οποίου ο παίκτης πρέπει να ενώσει τουβλάκια διαφορετικού σχήματος, πριν πέσουν στο έδαφος.

Από την έρευνα προέκυψε ότι βιντεοπαιχνίδι εκπαιδεύει και τα δυο μάτια να συνεργάζονται, μεταδίδοντάς τους  πληροφορίες με συμπληρωματικό τρόπο.

Έτσι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση της τεμπελιάς του αδύναμου ματιού μέσω του εξαναγκασμού των δυο ματιών σε συνεργασία, αυξάνει την πλαστικότητα του εγκεφάλου και βελτιώνει την όραση.

Η αμβλυωπία προκαλείται από την προβληματική μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο από το ένα μάτι και καταλήγει στην καταστολή του αδύναμου ματιού από το δυνατό.

Οι προηγούμενες θεραπείες, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την κάλυψη του δυνατού ματιού ώστε το αδύναμο να εξαναγκαστεί να εργαστεί, είχαν μερική επιτυχία στα παιδιά και ήταν αναποτελεσματικές στους ενήλικες.

«Το κλειδί για τη βελτίωση της όρασης στους ενήλικες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εναλλακτικές θεραπείες, είναι η δημιουργία συνθηκών που αναγκάζουν τα μάτια να συνεργαστούν για πρώτη φορά ώστε να επιτελέσουν μια συγκεκριμένη εργασία», δήλωσε ο Δρ. Robert Hess, επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου