Μοναδικό αποτύπωμα έχει η αναπνοή


Το δικό της μοναδικό αποτύπωμα, ακριβώς όπως το δακτυλικό, έχει η αναπνοή, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.






Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τεστ της αναπνοής μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση αναπνευστικών προβλημάτων ή ακόμα και καρκίνου, αντικαθιστώντας τις εξετάσεις ούρων ή αίματος και παρέχοντας άμεσα αποτελέσματα.

Η υπογραφή της αναπνοής αποτελείται από μικροσκοπικά ίχνη χημικών, ορισμένα εκ των οποίων μετρώνται σε μέρη ανά εκατομμύριο, δισεκατομμύριο, ακόμα και τρισεκατομμύριο.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν, χρησιμοποιώντας ένα σπεκτρόμετρο μάζας,  δείγματα αναπνοής 11 ενηλίκων τέσσερις φορές ημερησίως για 11 ημέρες.

Όπως διαπίστωσαν, οι μοναδικοί συνδυασμοί χημικών στην αναπνοή παρέμεναν συνεχείς και ανιχνεύσιμοι παρά τις φυσικές διακυμάνσεις στην εκπνοή του αέρα.

Με δεδομένο ότι δίνουν άμεσα αποτελέσματα, τα τεστ αναπνοής θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν τη σωστή δόση αναισθητικών ή να χρησιμοποιηθούν σε ελέγχους ντόπινγκ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως μέσο διάγνωσης στις ιατρικές επιστήμες», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Renato Zenobi.

«Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πρέπει να εξετάζει κανείς τον παλμό, να κοιτά τη γλώσσα και να μυρίζει την αναπνοή. Υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα χημικά συστατικά της αναπνοής», προσέθεσε ο ερευνητής.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων που ενοχοποιούνται για λοιμώξεις στο αναπνευστικό ή καρκίνο του στομάχου μπορούν να διακριθούν από την αναπνοή.

Αν στο πλαίσιο των δοκιμών που διεξάγονται επαληθευθεί το αποτύπωμα της αναπνοής είναι μοναδικό, το τεστ αναπνοής θα μπορούσε να γίνει το πρώτο εργαλείο «εξατομικευμένης ιατρικής», η οποία στηρίζεται στη χημεία του κάθε ανθρώπου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου