Έτσι ακούστηκε το Μπιγκ Μπανγκ (video)


Μετά τα νέα δεδομένα για την ηλικία του σύμπαντος που έφερε στην επιφάνεια το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον John Cramer δημιούργησε μια βελτιωμένη έκδοση του ήχου του Μπιγκ Μπανγκ.


Ο καθηγητής είχε συνθέσει για πρώτη φορά τον ήχο του Μπιγκ Μπανγκ, της «Μεγάλης Έκρηξης» που οδήγησε στη δημιουργία του σύμπαντος, πριν δέκα χρόνια χρησιμοποιώντας στοιχεία του Διερευνητή Ανισοτροπίας Wilkinson (WMAP) της NASA.

Ωστόσο, αξιοποιώντας τα νέα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck, που εκτοξεύτηκε το 2009, ο καθηγητής κατάφερε να δημιουργήσει έναν βελτιωμένο ήχο υψηλής συχνότητας, που εκτιμάται ότι αποδίδει πιστά τον ήχο της Μεγάλης Έκρηξης.

Ειδικότερα ο Δρ. Cramer χρησιμοποίησε την ανάλυση του Planck για την «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου» (ακτινοβολία 400.000 μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος) και μετέτρεψε τις διαφορές θερμοκρασίας της μικροκυμματικής ακτινοβολίας σε συχνότητες.

Όπως επισημαίνει, οι πραγματικές ηχητικές συχνότητες του Μπιγκ Μπανγκ ήταν πολύ χαμηλές για να τις ακούσει ο άνθρωπος, οπότε τις ενίσχυσε σημαντικά για να δημιουργήσει την προσομοίωσή του, η οποία αντιπροσωπεύει τα πρώτα 760.000 εκατομμύρια χρόνια ζωής του Σύμπαντος.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε μια εικόνα με το Σύμπαν σε βρεφική ηλικία, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Planck.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου