Στη φύση στρέφονται πολλά ζώα για την αυτοθεραπεία τους


Συνεχώς διευρύνεται ο κατάλογος των ζώων που χρησιμοποιούν από τη φύση διάφορες θεραπευτικές, χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν μολύνσεις και να αποκαταστήσουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και των απογόνων τους καθώς και άλλων μελών της κοινωνίας τους.Η σχετική λίστα, όπως δημοσιεύει το περιοδικό Science, περιλαμβάνει από τους πίθηκους – οι οποίοι συνεχώς μασουλάνε διάφορα θεραπευτικά βότανα - έως τις μύγες, τα μυρμήγκια, τις πεταλούδες και άλλα έντομα σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Μαρκ Χάντερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και τον Γιάαπ ντε Ρουντ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα.

Συνεπώς, η πρακτική της αυτο-ίασης δεν περιορίζεται στους στενούς συγγενείς του ανθρώπου αλλά και σε ζώα που θεωρούνται λιγότερο έξυπνα.

Η αξιοποίηση του «φαρμακείου» της φύσης φαίνεται να είναι μια έμφυτη αντίδραση των ζώων στα παράσιτα και τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς να αποκλείεται ότι γίνεται και για άλλους λόγους, άγνωστους έως τώρα στους επιστήμονες.
Η λήψη των κατάλληλων ουσιών από τα ζώα γίνεται είτε μετά την εκδήλωση της μόλυνσης, είτε προληπτικά πριν καν αυτή συμβεί.

Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια προστατεύουν τις αποικίες τους από τις μολύνσεις, μεταφέροντας στις φωλιές τους χημικές ουσίες με αντιμυκητιακές ιδιότητες ενώ ορισμένες πεταλούδες και μύγες φροντίζουν να καταπολεμούν τα παράσιτα, εναποθέτοντας τα αυγά τους πάνω σε τοξικά φυτά. Οι μέλισσες μπορεί να συλλέξουν φυτικές ρητίνες με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και να τις μεταφέρουν στις κυψέλες τους για να τις «καθαρίσουν» από τυχόν μολύνσεις.

Καθώς, τα φυτά παραμένουν η πιο πολλά υποσχόμενη πηγή μελλοντικών φαρμάκων, η «φαρμακευτική» των ζώων μπορεί να αποβεί χρήσιμη και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνοντας νέες ιδέες στη φαρμακοβιομηχανία. Για παράδειγμα, ένα φυτό που τρώνε οι πίθηκοι για θεραπευτικούς σκοπούς έχει ήδη αξιοποιηθεί ως αντιεμετικό φάρμακο στα ζώα της κτηνοτροφίας.

«Όταν παρακολουθούμε τα ζώα να αναζητούν τροφή στη φύση, πρέπει πλέον να αναρωτηθούμε αν στην πραγματικότητα επισκέπτονται το μανάβικο ή μήπως το φαρμακείο. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς θα θεραπεύσουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες απλώς παρακολουθώντας τα ζώα», δήλωσε ο Μαρκ Χάντερ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου