Έφτιαξαν τον αποδοτικότερο λαμπτήρα LED


Τον αποδοτικότερο λαμπτήρα φωτοδιόδων (LED) στον κόσμο ανέπτυξε η Philips. Ο λαμπτήρας ονομάζεται TLED και σύμφωνα με την εταιρεία έχει πολύ μεγαλύτερη λάμψη αφού παράγει 200 lumen φωτισμού ανά watt ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, δηλαδή υπερδιπλάσιο φωτισμό συγκριτικά με τους υφιστάμενους λαμπτήρες.



Ο TLED είναι ο πρώτος λαμπτήρας που φτάνει σε παραγωγή τα 200lm/W χωρίς να αλλοιώνει την ποιότητα του φωτός.

Για να κατασκευάσουν το πρωτότυπο οι ερευνητές της Philips συνδύασαν δυο μπλε και έναν κόκκινο λαμπτήρα LED και χρησιμοποίησαν ένα πράσινο φίλτρο για να «πρασινίσουν» έναν από τους δυο μπλε λαμπτήρες.

Έτσι κατάφεραν να παράγουν ένα σχετικά θερμό φως που εκπέμπει την διπλάσια ποσότητα lumen ανά watt, συγκριτικά με τους υφιστάμενους λαμπτήρες της εταιρείας.

Αν οι νέοι λαμπτήρες αντικαθιστούσαν τους λαμπτήρες φθορισμού, που καταναλώνουν περίπου 200 terawatts ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως μόνο στις ΗΠΑ, η συνολική χρήση ενέργειας θα έπεφτε, σύμφωνα με τη Philips, στα 100 terawatts.

Υπολογίζεται ότι η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα εξοικονομούσε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας παράλληλα την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα 60 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Οι νέοι λαμπτήρες LED της Philips αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2015.

Πρόσφατα διατέθηκε προς πώληση στα καταστήματα ο βραβευμένος λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας «EnduraLED» της Philips ο οποίος φέρεται να έχει διάρκεια 20 έτη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου