Ηλεκτρονικές συσκευές που τρώγονται (video)

Ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες τοποθετούνται σε χάπια και καταπίνονται από τον ασθενή, με σκοπό την παρακολούθηση της υγείας του, την παροχή φαρμάκων ή την αποθεραπεία τραυματισμένων ιστών στο πεπτικό σύστημα αναπτύσσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Κάρνεγκι-Μέλον (CMU).







Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Κρίστοφερ Μπέτινγκερ, επίκουρος καθηγητής στα τμήματα Materials Science and Engineering και Biomedical Engineering του πανεπιστημίου. «Δημιουργούμε ηλεκτρονικά ενεργές ιατρικές συσκευές που μπορούν να εμφυτευθούν στο σώμα...η ιδέα είναι ο ασθενής να καταπίνει ένα χάπι το οποίο θα περιέχει την συσκευή» λέει σχετικά.
Ο Μπέτινγκερ, μαζί με τον Τζέι Γουΐτακρ, πιο συγκεκριμένα δημιουργούν βρώσιμες πηγές ενέργειας για τέτοιες ιατρικές συσκευές, που θα μπορούν να λαμβάνονται ημερησίως στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής ενός ασθενούς.



O Κρίστοφερ Μπέτινγκερ μιλάει για τη δουλειά του στο συνέδριο EmTech 2011
«Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν πολυμερή ηλεκτρόδια και ένα ηλεκτροχημικό στοιχείο sodium ion, που μας επιτρέπει να χωρέσουμε τον μηχανισμό σε ένα χάπι» λέει σχετικά ο Μπέτινγκερ. Οι ερευνητές του CMU αναφέρουν πως η συσκευή αυτή θα μπορούσε να προγραμματιστεί ανάλογα και να σταλεί σε διάφορα τμήματα του πεπτικού συστήματος, που καθορίζονται κατά την τοποθέτησή της στο χάπι.

Μόλις η συσκευή βρεθεί στο επιθυμητό σημείο, ενεργοποιείται η μπαταρία, που θα μπορούσε να αποτελεί πηγή ενέργειας για βιοαισθητήρες, για την παρακολούθηση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, για την υποβοήθηση τραυματισμένου ιστού ή για «στοχευμένη» διοχέτευση φαρμακευτικών ουσιών σε προβληματικές περιοχές, όπου έχει εμφανιστεί, για παράδειγμα, καρκίνος.

Ο Μπέτινγκερ, που έχει τιμηθεί με το National Academy of Sciences Award for Initiatives in Research για τη δουλειά του πάνω σε εξελιγμένα υλικά για χρήση σε ιατρικές συσκευές επόμενης γενιάς, εκτιμά πως είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν στις ιατρικές συσκευές μέσω αυτής της προσέγγισης. Η δεκαετής δουλειά του σε αυτό τον τομέα περιλαμβάνει νέα συνθετικά υλικά που μιμούνται τις ιδιότητες του μαλακού ιστού και βιοδιασπώμενα ηλεκτρονικά, τα οποία θα μπορούσαν να σημάνουν την έλευση μίας εποχής ηλεκτρονικά ενεργών εμφυτευμάτων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου