Σε επανδρωμένη αποστολή στον Άρη στοχεύει η NASA


Εργασίες για την εξεύρεση ενός μικρού αστεροειδούς, ο οποίος θα μπορούσε να μετατοπιστεί σε τροχιά κοντά στο φεγγάρι ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες ως βήμα για μια ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη, ξεκινά η NASA μετά από εντολή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσαν υπάλληλοι της υπηρεσίας.


Το πρόγραμμα, βάσει του οποίου οι αστροναύτες θα μπορούσαν να επισκεφτούν έναν αστεροειδή το 2021, περιλαμβάνεται στο σχέδιο δαπανών για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ύψους 17,7 εκατομμυρίων δολαρίων, για το οικονομικό έτος 2014.

«Η αποστολή αυτή μας επιτρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα την τεχνολογία και τα συστήματά μας ώστε να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε ακόμα πιο μακριά, σε μέρη που μέχρι τώρα η ανθρωπότητα είχε μόνο ονειρευτεί», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η NASA βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας κάψουλας, η οποία θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες πέρα από τα σύνορα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (400 χιλιόμετρα). Το σύστημα θα είναι σε θέση να ταξιδέψει στο φεγγάρι, σε αστεροειδείς και τελικά στον Άρη. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του αμερικανικού ανθρώπινου διαστημικού προγράμματος.

«Πιστεύω ότι αυτή η αποστολή θα ανοίξει το δρόμο», ανέφερε ο διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου, Μπομπ Καμπάνα. «Αναπτύσσουμε τις τεχνολογίες και τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να εξερευνήσουμε το διάστημα πέρα από τον πλανήτη Γη», σημείωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Στόχος του προγράμματος είναι να καταφέρουν οι επιστήμονες να θέσουν έναν αστεροειδή (πλάτους 7 έως 10 μέτρων) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Οι αστροναύτες, τότε, θα είναι σε θέση να συλλέξουν δείγματα από την επιφάνεια τους αστεροειδούς για ανάλυση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου