Βρέθηκε το μυστικό για «ανώδυνη» διακοπή του καπνίσματος


Το μυστικό για την «ανώδυνη» διακοπή του καπνίσματος ισχυρίζονται ότι βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νότιας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Δρ. Xingbao Li.





Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διέγερση συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου με μαγνητικά πεδία μειώνει προσωρινά την επιθυμία για τσιγάρο στους καπνιστές.

Οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα δοκιμάζουν φάρμακα, υπνωτισμό, βελονισμό και άλλες μεθόδους που σε ποσοστό 90% αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Η νικοτίνη στον καπνό ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την ευχαρίστηση με αποτέλεσμα όταν η επίδραση της ουσίας σταματά, ο καπνιστής να επιζητά ξανά το τσιγάρο.

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το αίσθημα ανταμοιβής και ευχαρίστησης.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν σε εθελοντές, εθισμένους στο τσιγάρο, τη μέθοδο της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, που χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για την ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων και εφαρμόζεται με επιτυχία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μια 15λεπτη θεραπευτική συνεδρία μείωνε σημαντικά την επιθυμία των καπνιστών όταν έβλεπαν ή σκέφτονταν τσιγάρα. Όσο μεγαλύτερη ήταν η εξάρτησή τους στη νικοτήνη, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η μείωση της επιθυμίας.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν προσωρινά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μπορούν να οδηγήσουν στην οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου