H ατμόσφαιρα του Άρη τον εγκατέλειψε


Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Άρη έστειλε το Curiosity. Τα ευρήματα του ρομποτικού εξερευνητή επιβεβαιώνουν τις τελευταίες μελέτες για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη.






Όπως φαίνεται ο Άρης δεν μπόρεσε να κρατήσει την ατμόσφαιρα του η οποία προοδευτικά «διέρρευσε» στο Διάστημα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Curiosity το 90% της ατμόσφαιρας του Άρη χάθηκε και παραμένει ένα λεπτό στρώμα αέρα που είναι όμως ικανό να παράγει διάφορα φαινόμενα.

Το Curiosity διεξήγαγε ατμοσφαιρικές αναλύσεις με το όργανο SAM το οποίο πραγματοποίησε τις πιο ακριβείς μετρήσεις διαφόρων στοιχείων (π.χ ισότοπα του χημικού στοιχείου αργό) που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην ατμόσφαιρα του Άρη  Το Curiosity έκανε επίσης μετρήσεις που γίνονται για πρώτη φορά τόσο συστηματικά στον Άρη όπως παραδείγματος χάριν, μετρήσεις της υγρασίας.

«Εχουμε πλέον στη διάθεση μας τα πιο σαφή και αξιόπιστα δεδομένα για την ατμοσφαιρική απώλεια του Άρη  αναφέρει ο Σουσίλ Ατρέγια καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και μέλος της ομάδας που μελετά τις αναλύσεις του SAM.

Το λεπτό στρώμα αέρα που διαθέτει σήμερα ο Άρη  μπορεί να παράγει διάφορα φαινόμενα όπως ανεμοθύελλες και ανεμοστρόβιλους. Οι επιτελείς της αποστολής έχουν στείλει εντολές στο ρομπότ για να ξεκινήσει νέο γύρο ατμοσφαιρικών και κλιματικών αναλύσεων αλλά τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν εξαιτίας της συζυγίας ανάμεσα στον Άρη  τον Ήλιο και τη Γη που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο. Τα τρία σώματα θα ευθυγραμμιστούν και η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πλανήτες θα είναι ιδιαίτερα προβληματική καθόλη τη διάρκεια του μήνα αφού ο Ήλιος που θα είναι στη μέση θα εμποδίζει την αποστολή και λήψη σημάτων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου