Πώς μυρίζει το διάστημα


«Η μυρωδιά του διαστήματος είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες. Αφήνει μια παράξενη αίσθηση στη μύτη. Είναι -αν μπορούσα να τη χαρακτηρίσω έτσι- μια στυφή μυρωδιά», λέει ο αστροναύτης Tony Antonelli σχετικά με την οσμή του Διαστήματος.





Οι αστροναύτες, ως γνωστόν, κάνουν διαστημικούς περιπάτους  φορώντας την απαραίτητη στολή τους, και δεν έχουν, βέβαια, τη δυνατότητα να μυρίσουν το Διάστημα. Όταν, όμως, επιστρέφουν στο σκάφος και αφαιρούν τη στολή, η μυρωδιά έχει παραμείνει στα κράνη, στα γάντια. Έτσι μπορούν να έχουν άποψη.

Οι περιγραφές όλων συγκλίνουν σε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν στη μυρωδιά του Διαστήματος: «Μπριζόλα, καυτό μέταλλο και καπνός συγκόλλησης. Μια γλυκιά αίσθηση μεταλλικής οσμής αλλά και μπαρούτι», λένε.

Ο χημικός Steve Pearce, τον οποίο προσέλαβε η NASA προκειμένου να αναπαράγει τη μυρωδιά του Διαστήματος στη Γη, για σκοπούς εκπαίδευσης των αστροναυτών, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Είναι μια διαφορετική μυρωδιά και κατ’ επέκταση ο προσδιορισμό της έχει πολλές δυσκολίες. Μην ξεχνάτε ότι οι αστροναύτες παίρνουν μαζί τους βότκα, η οποία υπάρχει έντονα στην αναπνοή και στον ιδρώτα τους κατά την επιστροφή τους στη Γη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολος ο προσδιορισμός της μυρωδιάς του Διαστήματος».

Όσο για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Pearce ; «Απλά φανταστείτε τη μυρωδιά από ιδρωμένα πόδια σε συνδυασμό με την οσμή του σώματος, προσθέστε ασετόν και βενζίνη, θείο και τη μυρωδιά του μετάλλου όταν καίγεται και είστε πολύ κοντά!».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου