Μεγάλες «διαστημικές συγκρούσεις» τα επόμενα χρόνια


Μεγάλες διαστημικές συγκρούσεις φοβούνται οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι αν δεν βρεθεί λύση για την απομάκρυνση των διαστημικών σκουπιδιών, οι τροχιές ορισμένων δορυφόρων θα γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες μέσα στα επόμενα 200 χρόνια.




Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα αν δεν απομακρυνθούν τα διαστημικά σκουπίδια κάθε πέντε με εννιά χρόνια ενδέχεται να σημειώνονται καταστροφικές συγκρούσεις, σε υψόμετρα τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση της Γης.

Οι επιστήμονες μάλιστα που συνέταξαν τη μελέτη χαρακτηρίζουν αυτά τα αποτελέσματα «αισιόδοξα», προσθέτοντας ότι η πραγματική καταστροφή ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί ελάχιστες μεγάλες συγκρούσεις στο διάστημα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.
Η μελέτη εκπονήθηκε από τη συντονιστική επιτροπή για τα διαστημικά σκουπίδια «Inter-Agency Space Debris Coordination Committee».

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φόρουμ μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις συζητούν για το θέμα των διαστημικών σκουπιδιών, δηλαδή για τους εγκαταλελειμμένους πυραύλους, τους δορυφόρους που δεν βρίσκονται σε λειτουργία και τα θραύσματά τους που αιωρούνται στο διάστημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν οι διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, κάθε μια από τις οποίες συνέστησε μια επιστημονική ελίτ για να μελετήσει πώς θα είναι μελλοντικά το περιβάλλον του διαστήματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου