Τα τροπικά δάση είναι τελικά ανθεκτικά στην υπερθέρμανση


Τα τροπικά δάση, που διαδραματίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο για το κλίμα του πλανήτη, είναι λιγότερο ευάλωτα στην υπερθέρμανση απ' όσο πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.





Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με παλαιότερες έρευνες που προέβλεπαν καταστροφική συρρίκνωση του δάσους βροχής του Αμαζονίου.

Μελετώντας με τη βοήθεια 22 κλιματικών μοντέλων τις επιπτώσεις των σημερινών εκπομπών στις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται «αποθηκευμένες» στα τροπικά δάση της Αμαζονίας, της Κεντρικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, η διεθνής ερευνητική ομάδα είδε ότι τα δάση αυτά δεν προβλέπεται να χάσουν βιομάζα ή φυτική ύλη κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ικανότητα της τροπικής βλάστησης να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή είχε υποτιμηθεί και προβλέπουν ότι, ακόμη και σε ένα σενάριο αύξησης της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα τροπικά δάση θα επιβιώσουν τουλάχιστον μέχρι το 2100.

«Αρκετές παλαιότερες αναλύσεις διερευνούσαν την πιθανή ευαισθησία των τροπικών δασών στην κλιματική αλλαγή. Κάποιες άφηναν να εννοηθεί ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή θα προκαλούσε καταστροφικές απώλειες στη δασική κάλυψη και αφανισμό της βιομάζας», αναφέρει στην έκθεσή της η ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγήθηκε το βρετανικό Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας.

«Διαπιστώνουμε ότι η πιθανότητα ανθρωπογενούς καταστροφής στα τροπικά δάση έως το 2100 ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτήν που προέβλεπαν κάποιες παλαιότερες μελέτες, ενώ υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η μακροπρόθεσμη αντίδραση της αναπνοής [των φυτών] στη θερμοκρασία είναι δυναμική και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες.»

Κάποιοι από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη νέα μελέτη προέβλεπαν σε παλαιότερες εκθέσεις τους ότι για κάθε 1 βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας, τα τροπικά δάση θα απελευθερώνουν περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η λιπαντική δράση του CO2 στα φυτά αντισταθμίζει την απελευθέρωσή του εάν είναι τόσο ισχυρή όσο καταδεικνύουν τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η υπόθεση ευσταθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου