Χιλιάδες αιτήσεις για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη


Θα στριμωχτούν για ένα χρόνο σε έναν περιορισμένο χώρο που θυμίζει τροχόσπιτο, θα αναπνέουν ανακυκλωμένο αέρα, θα τρώνε ξηρά τροφή και θα πίνουν τα ούρα τους τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία.





Αν επιβιώσουν θα επιστρέψουν στη Γη διασχίζοντας την ατμόσφαιρα με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 14,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Κι όμως, οι λάτρεις του διαστήματος αδιαφορούν για τις αντιξοότητες.

Σύμφωνα με την ομάδα που διοργανώνει την πρώτη αποστολή ανθρώπων στον Άρη, ήδη μεγάλος αριθμός ατόμων έχει αποστείλει αίτηση συμμετοχής, αν και η επίσημη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει το 2014.

«Ήδη έχουμε δεχτεί ένα τόνο αιτήσεων. Ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο σας παρακαλώ να μην στέλνετε τις αιτήσεις σας. Δεν έχουμε ανακοινώσει ότι δεχόμαστε αιτήσεις», δήλωσε η Jane Poynter από το πρόγραμμα «Inspiration Mars», για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον εκατομμυριούχο Dennis Tito, τον πρώτο τουρίστα του διαστήματος.

Οι δυο τυχεροί που θα επιλεγούν να ταξιδέψουν στον Άρη θα πρέπει να έχουν γνώσεις μηχανικής για να επιδιορθώνουν τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Όλα τα προβλήματα θα μπορούν να επιδιορθωθούν μέσα από το διαστημόπλοιο, ώστε να μην χρειάζεται να πραγματοποιηθεί άλλη αποστολή στον Άρη για τεχνικούς λόγους.

Κάθε δυο ημέρες τα ούρα θα υφίστανται επεξεργασία και θα μετατρέπονται σε πόσιμο νερό, ενώ το οξυγόνο θα παράγεται στο διαστημόπλοιο από το νερό και την εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα από το πλήρωμα.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι διοργανωτές του προγράμματος αναζητούν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, που η υγεία τους και η γονιμότητά τους θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από την ακτινοβολία στην οποία θα εκτεθούν κατά την αποστολή τους στο διάστημα.

Μάλιστα τονίζουν ότι η επιλογή θα γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια, αφού οι τυχεροί που θα ταξιδέψουν στον Άρη αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές αλλαγές διάθεσης, ακόμα και κατάθλιψη, λόγω της απομόνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αποστολή στον Άρη, διάρκειας 501 ημερών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου