Η φωνή του Γκράχαμ Μπελ (video)


Για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε η φωνή του εφευρέτη του τηλεφώνου, Γκράχαμ Μπελ, σε μία εγγραφή του 1885. Όπως αναφέρει το BBC, στην εγγραφή, που ήταν καταγεγραμμένη σε έναν δίσκο από κερί, ακούγεται ο Μπελ να λέει: «ακούστε τη φωνή μου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ».





Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες εγγραφές που βρίσκονται στην κατοχή του ιδρύματος Σμιθσόνιαν, το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.

Η φωνή του εφευρέτη είχε καταγραφεί στο δίσκο στις 15 Απριλίου 1885 στο εργαστήριό του στην Ουάσινγκτον. Πέρα από την ταυτοποίηση της φωνής του, ο Μπελ απαγγέλλει μία σειρά αριθμών και στίχους από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ.




Ο δίσκος ήταν εξαιρετικά εύθραυστος για να παιχτεί μέσω κανονικών διαδικασιών, οπότε ερευνητές της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς-Μπέρκλεϊ ανέπτυξαν ένα εναλλακτικό σύστημα, που χρησιμοποιεί φως και μία τρισδιάστατη κάμερα. Πέρα από τη φωνή του Γκράχαμ Μπελ, ταυτοποιήθηκε και η φωνή του πατέρα του, Αλεξάντερ Μελβίλ Μπελ, σε μία εγγραφή του 1881.


Οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις ήταν στην κατοχή του Σμιθσόνιαν για πάνω από εκατό χρόνια, ωστόσο μόλις πρόσφατα έγινε δυνατή η αναπαραγωγή τους, επιτρέποντας μία ματιά στην ανατολή της τηλεφωνίας και των τηλεπικοινωνιών εν γένει, του 19ου αιώνα.


Τη φωνή του Μπελ μπορεί να ακούσει κανείς εδώ:
http://www.smithsonianmag.com/multimedia/audio/204505151.html






















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου