Τι είναι το συνθετικό κοτόπουλο εργαστηρίου που ενέκρινε για κατανάλωση από ανθρώπους ο FDA

Η εταιρεία GOOD Meat με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε το «πράσινο φως» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για να προωθήσει στην αγορά το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργεί εργαστηριακά χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα.Το πιάτο παρουσίασε η εταιρεία Good Meat στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν στις 21 Ιουνίου την πώληση κοτόπουλου που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα, επιτρέποντας σε δύο εταιρείες της Καλιφόρνια να προσφέρουν συνθετικό κρέας στα εστιατόρια της χώρας και, γιατί όχι, και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι επιθεωρητές του FDA «δεν έχουν προς το παρόν ερωτήσεις», όσον αφορά την ασφάλεια του «υλικού κυττάρων καλλιεργημένου κοτόπουλου» της GOOD Meat, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έστειλαν στην εταιρεία. Με άλλα λόγια, ο FDA έκρινε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Κομμάτια από το συνθετικό κοτόπουλο της Good Meat παρουσιάζονται στα γραφεία της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023.  Credit: AP Photo Jeff Chiu

Η θετική, χωρίς παρατηρήσεις, αξιολόγηση είναι η δεύτερη που εκδίδει η αμερικανική υπηρεσία σε εταιρεία παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος. Τον Νοέμβριο του 2022, εξέδωσε την πρώτη σφραγίδα για το καλλιεργημένο κοτόπουλο της UPSIDE Food. Αν και πρακτικά δεν πρόκειται για «διαδικασία έγκρισης», η αξιολόγηση της GOOD Meat από τον FDA ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για την τεχνολογία και τη μέθοδο παραγωγής της εταιρείας.

Το 2020, η GOOD Meat έλαβε έγκριση για την πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου στη Σιγκαπούρη. Το προϊόν της είναι διαθέσιμο στην αγορά της ασιατικής χώρας εδώ και δυο χρόνια, αν και σε μικρή κλίμακα. Τώρα, η εταιρεία μπορεί να διαθέσει το προϊόν της και στις ΗΠΑ, αφού ξεπεράσει ένα δεύτερο εμπόδιο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Από τη στιγμή που η Σιγκαπούρη ενέκρινε την πώληση της GOOD Meat, ξέραμε ότι αυτή η στιγμή θα ήταν το επόμενο βήμα. Είμαι τόσο περήφανος που φέρνω αυτόν τον νέο τρόπο παρασκευής κρέατος στη χώρα μου», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Τζος Τέτρικ.

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο προβάλλεται εδώ και χρόνια ως μια πιθανή λύση για το περιβαλλοντικό -και όχι μόνο- μειονέκτημα του σημερινού συστήματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια λύση για την παροχή θρεπτικών πηγών πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, η οποία δεν θα συνοδεύεται από τις αρνητικές πλευρές που έχει η συμβατική εκτροφή ζώων για την ευημερία τους και το περιβάλλον. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, το καλλιεργημένο κρέας παρέμενε ως επί το πλείστον μια ιδέα. Οι σφραγίδες του FDA ανοίγουν τον δρόμο για την εύκολη πρόσβαση σε καλλιεργημένο κρέας.

Οι υποστηρικτές αυτής της απόφασης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση εγκαινιάζει μια νέα εποχή παραγωγής κρέατος με στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων και τη δραστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βοσκής, της καλλιέργειας ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων.

«Αντί για όλη αυτή τη γη και όλο αυτό το νερό που χρησιμοποιείται για να ταΐσουμε όλα αυτά τα ζώα που σφάζονται, μπορούμε να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Josh Tetrick, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Eat Just, η οποία διαχειρίζεται τη Good Meat.

Αν και φαίνεται πιθανό να εμφανιστούν στον ορίζοντα περισσότερα προϊόντα συνθετικού κρέατος, τα προβλεπόμενα κλιματικά οφέλη αυτών των προϊόντων παραμένουν ασαφή. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος κατά ένα τεράστιο ποσοστό – έως και 96%. Άλλες μελέτες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν έχει πράγματι παράγει καλλιεργημένο κρέας σε συγκρίσιμη κλίμακα με τη βιομηχανία κρέατος, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος της καλλιέργειας κυττάρων έναντι της εκτροφής πουλερικών και βοοειδών. Και τα δύο απαιτούν ενέργεια και γη για τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται ως «μέσο ανάπτυξης» ή τροφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2022, η GOOD Meat ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο, η οποία θα βρίσκεται στις ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν οι προτεινόμενες από την εταιρεία δεξαμενές κρέατος των 250.000 λίτρων είναι τεχνικά εφικτές.

Τα μηχανήματα παρουσιάζονται στη σουίτα βιοαντιδραστήρων στην Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια στις 14 Ιουνίου 2023. Credit: AP Photo Jeff Chiu


Προς το παρόν η GOOD Meat ξεκινάει με μικρότερα μεγέθη. Αφού περάσει και τον έλεγχο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει το καλλιεργημένο κοτόπουλό της σε ένα μόνο εστιατόριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο ανήκει στον διάσημο σεφ Χοσέ Αντρές.


Τι είναι το συνθετικό κρέας;

Το συνθετικό κρέας καλλιεργείται σε χαλύβδινες δεξαμενές με τη χρήση κυττάρων που προέρχονται από ένα ζωντανό ζώο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή μια ειδική τράπεζα αποθηκευμένων κυττάρων. Αν και είναι γνωστό στη βιομηχανία ως συνθετικό, το κρέας αυτό αποκαλείται επίσης κρέας που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο («lab-grown meat») ή κρέας που βασίζεται στα κύτταρα («cell-based meat»).

Ένας επιστήμονας εργάζεται σε ένα εργαστήριο κυτταρικής γεωργίας της εταιρείας Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023.  Credit: AP Photo Jeff Chiu


Στην περίπτωση της Upside Foods, το προϊόν βγαίνει σε μεγάλα φύλλα που στη συνέχεια διαμορφώνονται σε σχήματα όπως κοτολέτες κοτόπουλου και λουκάνικα. Η Good Meat, η οποία πουλάει ήδη συνθετικό κρέας στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα που το έχει επιτρέψει, μετατρέπει μάζες κυττάρων κοτόπουλου σε κοτολέτες, nuggets και τεμαχισμένο κρέας.

Ο σεφ Zach Tyndall προετοιμάζει το συνθετικό κοτόπουλο της Good Meat στα γραφεία της Eat Just στην Αλαμέδα της Καλιφόρνια, στις 14 Ιουνίου 2023. Credit: AP Photo Jeff Chiu


Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν κρέας από κύτταρα, όχι μόνο για κοτόπουλο αλλά και για άλλα είδη, όπως χοιρινό, αρνί, ψάρι και μοσχάρι.


Είναι κανονικό κρέας;

Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για πραγματικό κρέας που δημιουργήθηκε με διαφορετικό τρόπο, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι το ίδιο με υποκατάστατα τα οποία δεν περιέχουν ζωικά κύτταρα αλλά παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεΐνες και άλλα συστατικά.

Μέχρι στιγμής, το συνθετικό κοτόπουλο είναι πολύ πιο ακριβό από το κρέας ολόκληρων, εκτρεφόμενων πτηνών και δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί στην κλίμακα του παραδοσιακού κρέατος, όπως δήλωσε ο Ricardo San Martin, διευθυντής του Εργαστηρίου Εναλλακτικών Κρεάτων («Alt:Meat Lab») στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια.


Πηγές: 1, 2, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου