Μετατρέποντας το χαρτί σε touchscreen


Οι touchscreens (οθόνες αφής) κάποτε θεωρούνταν ως προϊόν που είχε να κάνει περισσότερο με την επιστημονική φαντασία και λιγότερο με την καθημερινή ζωή.




Ωστόσο, πλέον έχουν κατακτήσει την υφήλιο, καθώς έχουν βρεθεί παντού, χάρη στην εξάπλωση των smartphones και των tablets.

Η Fujitsu πηγαίνει ακόμη παραπέρα, εξελίσσοντας την τεχνολογία αφής σε ένα εντελώς νέο επίπεδο: η ιαπωνική εταιρεία έχει αναπτύξει μία τεχνολογία η οποία ανιχνεύει τα αντικείμενα που ο χρήστης αγγίζει με το δάχτυλό του στον «πραγματικό» κόσμο, πρακτικά μεταμορφώνοντας κάθε επιφάνεια (όπως, για παράδειγμα, ένα φύλλο χαρτί) σε μία touchscreen.

Όπως αναφέρει ο Ταΐτσι Μουράσε, του Media Service System Lab της Fujitsu, σύμφωνα με το DigInfo, το σύστημα δεν χρησιμοποιεί κάποιον ειδικό εξοπλισμό/ hardware, καθώς αποτελείται μόνο από μία συσκευή σαν μια συνηθισμένη webcam, συν έναν προτζέκτορα. Το πραγματικά καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι η τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας του: ο χρήστης μπορεί να μεταχειριστεί δεδομένα μέσω της κίνησης των δακτύλων του και να προβεί σε δραστηριότητες όπως η αποθήκευση, για παράδειγμα, ενός τμήματος κειμένου.
















Ο χρήστης απλά τοποθετεί το χαρτί κάτω από το σύστημα, και η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας, μαζί με τους ανιχνευτές κίνησης, αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα, «διαβάζοντας» τις κινήσεις που κάνει ο χρήστης πάνω στην επιφάνεια, καθώς και τα δεδομένα που βρίσκονται πάνω στην ίδια την επιφάνεια.

Πρόκειται για μία τεχνολογία που φαίνεται ικανή να φέρει πραγματική επανάσταση, καθώς επιτρέπει την άνετη μεταφορά της πληροφορίας στον «ψηφιακό κόσμο», με μία ευκολία άνευ προηγουμένου. Το σύστημα «μετράει» τις διαστάσεις των αντικειμένων και αυτόματα ρυθμίζει την κάμερα και τον προτζέκτορα. Επίσης, σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφή, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας με χειρονομίες.

Το σύστημα λειτουργεί με κάθε είδους επίπεδη επιφάνεια, και με μερικώς κεκλιμένες/ κυρτές, οπότε ενδείκνυται για το χειρισμό δεδομένων που βρίσκονται σε βιβλία και έντυπα γενικότερα. Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό επίπεδο, ωστόσο εκτιμάται πως το 2014 θα είναι έτοιμη μία έκδοση που θα μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου