Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι τόσο συχνός όσο ο καρκίνος του μαστού ή του πνεύμονα, αλλά θεωρείται μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου καθώς οδηγεί σε θάνατο σχεδόν στο 90% των ασθενών. Είναι, επίσης, μία από τις πιο δύσκολα θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου, αφού οι όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά αλλά επανέρχονται εντός επτά έως εννέα μηνών σε πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών.
Πριν από μερικούς μήνες, μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία δεσμευόταν μέσω δηλώσεων ότι μέχρι το 2030 θα έχει έτοιμα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου. Σήμερα, μια πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδες σε ασθενείς αφού ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA απέτρεψε την επανεμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος στους μισούς από τους ασθενείς που το έλαβαν, κατά τη διάρκεια των περίπου 18 μηνών που παρακολουθήθηκαν. Οι ειδικοί χαρακτήρισαν αυτό το εύρημα εξαιρετικά ελπιδοφόρο και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Πού βασίζονται τα εμβόλια mRNA
Ειδικότερα, ερευνητές από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη εξήγαγαν τους όγκους ασθενών και έστειλαν δείγματά τους στη Γερμανία, όπου επιστήμονες της εταιρείας BioNTech ανέλυσαν τη γενετική σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα γενετικά δεδομένα, οι επιστήμονες παρήγαγαν στη συνέχεια εξατομικευμένα εμβόλια σχεδιασμένα να διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ασθενούς να επιτίθεται στους όγκους. Όπως και τα εμβόλια κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer, έτσι και τα εμβόλια κατά του καρκίνου βασίστηκαν στην τεχνολογία mRNA. Σε αυτή την περίπτωση, τα εμβόλια «έδωσαν εντολή» στα κύτταρα των ασθενών να παράγουν ορισμένες από τις ίδιες πρωτεΐνες που βρέθηκαν στους όγκους που είχαν αφαιρεθεί, προκαλώντας ενδεχομένως μια ανοσολογική απόκριση που θα ήταν χρήσιμη κατά των πραγματικών καρκινικών κυττάρων.
Επιτυχημένη παρά τους περιορισμούς της η μελέτη
Βέβαια, η μελέτη ήταν μικρή. Το εμβόλιο έλαβαν μόνο 16 λευκοί ασθενείς, οι οποίοι αποτέλεσαν μέρος ενός θεραπευτικού σχήματος που περιλάμβανε επίσης χημειοθεραπεία και ένα φάρμακο που στοχεύει στο να εμποδίσει τους όγκους να αποφύγουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων. Επιπλέον, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο ότι άλλοι παράγοντες (εκτός από το εμβόλιο) μπορεί να έπαιξαν ρόλο στα θετικά αποτελέσματα που είχαν ορισμένοι ασθενείς.
Παρά τον προκαταρκτικό της χαρακτήρα, η έρευνα χαρακτηρίστηκε «επιτυχία» ακόμη και από επιστήμονες που δεν συμμετείχαν. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θεώρησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα μπόρεσε να δημιουργήσει, να ελέγξει την ποιότητα και να παραδώσει εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου τόσο γρήγορα – οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν τα εμβόλια ενδοφλεβίως περίπου εννέα εβδομάδες μετά την αφαίρεση των όγκων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου