Ο κομήτης ISON από “θέαμα του αιώνα” σκοτεινός βράχος


Η στάσιμη φωτεινότητα του νεοανακαλυφθέντος κομήτη ISON ο οποίος πλησιάζει τη Γη και αναμένεται να γίνει ορατός από τον πλανήτη μας το προσεχές φθινόπωρο κάνει τους επιστήμονες επιφυλακτικότερους σχετικά με τη φωτεινότητα του μετεώρου.




Κι αυτό διότι ορισμένοι χαρακτήριζαν ως το «θέαμα του αιώνα» την εμφάνιση του κομήτη κοντά στη Γη για τον οποίον έλεγαν ότι θα είναι φωτεινότερος και από το φεγγάρι.

Ωστόσο, ορισμένοι αστρονόμοι, εκτιμούν ότι η φωτεινότητα του κομήτη από +17,3 πέρυσι τον Οκτώβριο έχει τώρα αυξηθεί μόλις στο +15,5 (η κλίμακα φωτεινότητας των ουρανίων σωμάτων είναι αντίστροφη: οι μικρότεροι αριθμοί αντιπροσωπεύουν πιο λαμπερά αντικείμενα στον ουρανό, ενώ όταν οι αριθμοί γίνονται αρνητικοί, δηλαδή κάτω από το μηδέν, τότε η φωτεινότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη).

Εικάζεται ότι τα πτητικά υλικά του πυρήνα του κομήτη, τα οποία έδωσαν αρχικά τη λαμπρή όψη του, να έχουν εξαντληθεί ήδη καθώς βρίσκεται μακριά στο διάστημα, πολύ προτού πλησιάσει τη Γη και τον Ήλιο. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το space.com οι αστρονόμοι χαρακτηρίζουν τον πυρήνα του πολλά υποσχόμενου κομήτη ως μη υγιή.

Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, δεν θα εμφανιστεί ένας κομήτης με εντυπωσιακή ουρά, αλλά ένας σκοτεινός βράχος που ενδέχεται να διαλυθεί προσεγγίζοντας τον ήλιο.


Τα στοιχεία του κομήτη ISON

Ο κομήτης ISON (επίσημα γνωστός ως C/2012 S1) ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 από ερασιτέχνες αστρονόμους στη Ρωσία.

Σήμερα απέχει από τη Γη περίπου 621 εκατ. χιλιόμετρα.

Στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης θα πλησιάσει μόλις στα 1,2 εκατ. χλμ. από τον Ήλιο όπου επικρατούν θερμοκρασίες 555.000 βαθμών Κελσίου.

Αυτή τη στιγμή ο κομήτης είναι αχνά ορατός από τη Γη, υπό συνθήκες πλήρους σκότους στον ουρανό και με χρήση τηλεσκοπίου άνω των 30 ιντσών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου