Facebook Home: το Facebook στην «πρώτη σελίδα» των smartphones (video)


Στα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου Facebook Home προέβη η Facebook. Το εν λόγω λογισμικό της εταιρείας αποτελεί μία ειδικά διαμορφωμένη έκδοση/update του λειτουργικού Android, που είναι σχεδιασμένη για να παρουσιάζει feeds του κοινωνικού δικτύου στη home page των Android κινητών.



Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «λειτουργικό Facebook», το οποίο και θα αποτελεί τον κύριο τρόπο χρήσης ενός κινητού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις πληροφορίες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου απευθείας, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση ειδικής εφαρμογής. Όπως είπε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η εν λόγω αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο της εμπειρίας χρήσης των φορητών συσκευών τους ανθρώπους και όχι τις εφαρμογές.



Κατά τον Ζούκερμπεργκ, οι εφαρμογές αποτελούν την κληρονομιά του κόσμου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου κάποιος πρέπει να πατήσει ένα κουμπί για να ξεκινήσει μία εφαρμογή. Αυτό, κατά τα λεγόμενά του, έχει λογική στους desktop και τους laptop, αλλά όχι στα κινητά, καθώς η σχέση του χρήση με το smartphone του είναι διαφορετική, μια και το έχει συνέχεια μαζί του. Το Facebook Home «κρύβει» τις εφαρμογές (για να τις ενεργοποιήσει ο χρήστης πρέπει να ανοίξει έναν ειδικό launcher) και αντ’αυτών προβάλλει το υλικό και τις επικοινωνιακές δυνατότητες του κοινωνικού δικτύου απευθείας, παρέχοντας επίσης νέες επιλογές στους χρήστες του.

Το λογισμικό θα διατίθεται από το Google Play. Το Facebook Home θα είναι διαθέσιμο από τις 12 Απριλίου σε έξι τηλέφωνα (τρία της HTC και τρία της Samsung), ενώ αναπτύσσεται και ειδική έκδοση για tablets.

Όπως είπε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η εν λόγω αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο της εμπειρίας χρήσης των φορητών συσκευών τους ανθρώπους και όχι τις εφαρμογές.














Τα αποκαλυπτήρια του Facebook Home έδωσαν προς το παρόν τέλος στη φημολογία περί «Facebook Phone», καθώς το πολυαναμενόμενο λογισμικό μετατρέπει μεν το κινητό του χρήστη σε ένα «τηλέφωνο Facebook», ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια νέα συσκευή αλλά μάλλον αναδιαμόρφωση/ επανεξέταση της παρουσίας του Facebook στα κινητά με Android, μετατρέποντάς τα, κατά τα λεγόμενα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε «θαυμάσιες κοινωνικές συσκευές».

Πέρα από το Cover Feed- για την προβολή των ενημερώσεων του Facebook στην αρχική οθόνη του κινητού- στα χαρακτηριστικά του Facebook Home περιλαμβάνεται το Chat Heads, ένας νέος τρόπος διαχείρισης των συζητήσεων με φίλους, που συνεργάζεται τόσο με το Facebook Messenger όσο και με SMS (αλλά όχι με άλλες εφαρμογές επικοινωνίας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου