Διαγνώστε τα εγκεφαλικά επεισόδια με τρεις κινήσεις

Αρκεί μόλις μια στιγμή για να αλλάξει η ζωή κάποιου που υφίσταται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί κάποιος να θεωρείται και να είναι φοβερά έξυπνος, δραστήριος, ενεργητικός και όμως σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου να μην μπορεί να μιλά, να μην μπορεί να σκέφτεται. Μπορεί, ακόμη, να μην αναγνωρίζει τη γυναίκα του ή τα ίδια του τα παιδια.





Η παράμετρος εκείνη που κάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια να θεωρούνται από τα πλέον σοβαρά ιατρικά προβλήματα, είναι ότι δεν αφήνουν και πολλά χρονικά περιθώρια αντίδρασης στον ασθενή ή τους γιατρούς. Η γενική αρχή που ισχύει στην καρδιολογία, ότι δηλαδή ο ασθενής σώζεται εάν φτάσει μέσα σε μία ώρα στο νοσοκομείο, δυστυχώς δεν ισχύει πάντα για τα εγκεφαλικά, τα οποία συχνά προκαλούν ακαριαίο θάνατο.

Όσο δύσκολη, πάντως, μοιάζει η αντιμετώπιση ενός τέτοιου επεισοδίου, τόσο εύκολη είναι η διάγνωση και, ακόμη περισσότερο η πρόληψη του εγκεφαλικού. Αρκεί να γνωρίζει κανείς να «διαβάζει» τα ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για κάποιο επερχόμενο επεισόδιο. Κατ΄ αρχήν, υπάρχει η χαρακτηριστική συμπτωματολογία του εγκεφαλικού που συνοψίζεται στα εξής:


  •  Σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία
  • Αδυναμία και μουδιάσματα στο πρόσωπο, χέρια, πόδια, βραχίονες, μηρούς (άνω και κάτω μέλη)
  • Προβλήματα όρασης
  • Δυσκολίες στο περπάτημα, απώλεια της ισορροπίας
  • Έντονος πονοκέφαλος αγνώστου αιτιολογίας και ζαλάδες



Υπάρχει ένας απλός τρόπος, με τρεις κινήσεις, για να διαπιστώσετε εάν κάποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Α. Πείτε του να σηκώσει τα χέρια του μπροστά.

Β. Πείτε του να πει μια απλή φράση.

Γ. Πείτε του να χαμογελάσει.

Εάν δεν μπορεί να κάνει κάτι από τα τρία αυτά πράγματα που του ζητήσατε, τότε θα πρέπει να σπεύσετε να καλέσετε ιατρική βοήθεια, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι το άτομο που σας ενδιαφέρει πέρασε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, έστω και μικρής έκτασης.


Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου