Εικονική περιήγηση σε πόλη - φάντασμα


Τη δυνατότητα μιας «ασφαλούς» περιήγησης σε μία «πόλη φάντασμα» στην Ιαπωνία, η οποία εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της μετά το περιστατικό στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δίνει το Google Street View στους χρήστες του.



Η δημοφιλής υπηρεσία παρέχει εικόνες των εγκαταλελειμμένων δρόμων της πόλης Ναμίε, το μισό κομμάτι της οποίας βρίσκεται εντός της απαγορευμένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ακτίνας 20 χιλιομέτρων.

Οι 21.000 κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν μετά το ατύχημα στον σταθμό το 2011, απόρροια του σεισμού και του επακόλουθου τσουνάμι που έπληξε τη χώρα. Η απαγόρευση πρόσβασης θα αρθεί για ένα μικρό τμήμα της πόλης την επόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τη Δευτέρα, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της παραμένει μολυσμένο από ραδιενέργεια και θεωρείται πως θα μείνει ακατοίκητο για πολλά χρόνια.

Η «ξενάγηση» στην πόλη φάντασμα, όπου ο χρόνος φαντάζει να έχει σταματήσει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Ταμότσου Μπάμπα, δημάρχου της πόλης, ο οποίος ζήτησε από την Google να προβεί στην εν λόγω δραστηριότητα, για να έχουν οι επόμενες γενιές, αλλά και οι εκτοπισμένοι κάτοικοι εικόνα της πόλης που άφησαν πίσω. Για τους σκοπούς αυτούς ζητήθηκε και χορηγήθηκε από τις αρχές ειδική άδεια για να εισέλθει ειδικό συνεργείο της Google, με προστατευτικό εξοπλισμό, μέσα στην πόλη, το οποίο, κατά την περιήγηση, δεν βγήκε από το αυτοκίνητο.

Όπως λέει ο δήμαρχος στο AFP, «ακόμα και δύο χρόνια μετά την καταστροφή, δεν μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα στη Ναμίε. Πολλοί κάτοικοι δηλώνουν πως θέλουν να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η πόλη τους τώρα. Είμαι σίγουρος πως πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα θέλουν να δουν την τραγωδία που μπορεί να φέρει ένα πυρηνικό ατύχημα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου