Η ψυχολογία του τρομοκράτη

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), ως τρομοκρατική επίθεση ορίζεται η βίαιη ή επικίνδυνη επίθεση ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, επίθεση που μοιάζει να αποσκοπεί στον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό απλών πολιτών.




Τέτοιου είδους εγκλήματα διαπράττονται τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες και δεν έχουν πάντοτε θρησκευτικά κίνητρα. Όπως εξηγεί η θρησκευτική ανταποκρίτρια του δικτύου Fox News, Lauren Green, «η θρησκεία είναι η κορυφή του παγόβουνου, στην καρδιά αυτής της διάσπασης βρίσκεται η ίδια η αμαρτία».


Τι ωθεί τον τρομοκράτη στη δολοφονία

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα κίνητρα του τρομοκράτη πηγάζουν από την ανάγκη του για αναγνώριση, ασχέτως των λόγων που κρύβονται πίσω από αυτό.

«Ορισμένες προσωπικότητες είναι πιο επιρρεπείς σε ριζοσπαστικές ιδεολογίες», εξηγεί στο NBC News ο Arie Kruglanski, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο το Μέριλαντ. «Η ριζοσπαστική ιδεολογία υπόσχεται δόξα και σημασία. Έτσι, το άτομο που επιζητά τα στοιχεία αυτά είναι πιο πιθανό να ενστερνιστεί μια τέτοια ιδεολογία.» Άλλοι πάλι γοητεύονται από τον τρόπο ζωής του τρομοκράτη, καθώς προσδίδει σκοπό και έξαψη σε μια κατά τα άλλα βαρετή ζωή.

«Το ίδιο συμβαίνει και με όσους γίνονται μέλη συμμοριών, αναρχικών ομάδων ή άλλων ριζοσπαστικών κοινοτήτων», αναφέρει ο Jamie Bartlett, διευθυντής του κέντρου αναλύσεων κοινωνικών δικτύων του βρετανικού think tank Demos, συμπληρώνοντας πως «η συμμετοχή σε τέτοια κινήματα συνοδεύεται από ενθουσιασμό και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γοήτρου».

Ορισμένοι ρέπουν προς την τρομοκρατία από απελπισία, πιστεύοντας ότι αποτελεί την ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν τις επικρατούσες κοινωνικές ή οικονομικές συνθήκες. Η επιθυμία για εκδίκηση για όλα όσα πηγαίνουν στραβά στον κόσμο είναι ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα πίσω από μια πράξη τρομοκρατίας, ενώ η θρησκεία συχνά αποτελεί «δικαιολογία» για τις πράξεις τρομοκρατίας.



7 σχόλια:

Στέλιος είπε...

Η σύνδεση της τρομοκρατίας με οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τη νόρμα της εξουσίας είναι πάγια τακτική της ίδιας της εξουσίας (κράτους). Φαίνεται και από το τσουβάλιασμα που γίνεται παραπάνω
«Το ίδιο συμβαίνει και με όσους γίνονται μέλη συμμοριών, αναρχικών ομάδων ή άλλων ριζοσπαστικών κοινοτήτων», αναφέρει ο Jamie Bartlett, διευθυντής του κέντρου αναλύσεων κοινωνικών δικτύων του βρετανικού think tank Demos.
Η σύνδεση της τρομοκρατίας, των συμμοριών, της αναρχίας και "άλλων ριζοσπαστικών κοινωτήτων" (που ένας διάολος ξέρει τι σημαίνει αυτό??) με την τρομοκρατία, είναι η ίδια σύνδεση με τον μπατσο που είναι μπουζούκι, επειδή και τα δύο είναι όργανα... Δεν είναι έγκυρα και σοβαρά πράγματα αυτά για να αναπαράγωνται, παρόλο που προέρχονται από φαινομενικές αυθεντίες.. καλημέρα.

Dimitri είπε...

Στέλιο ευχαριστούμε για το σχόλιο.

Συμφωνώ μαζί σου. Ωστόσο, θα επιχειρούσα να υποθέσω πως ίσως στέκεσαι στην πλευρά του πολιτικού παρατηρητή και όχι σε αυτή του επιστημονικού. Είναι διαφορετικό πράγμα η κρίση του ψυχολογικού κίνητρου ενός ανθρώπου για να ενταχθεί σε μία ομάδα εξτρεμισμού - με οποιοδήποτε πολιτικό/κοινωνικό υπόβαθρό, και άλλο η κρίση του πολιτικού/κοινωνικού υπόβαθρου. Νομίζω πως στέκεσαι στο δεύτερο.

Ο ερευνητής εξετάζει τα κίνητρα της τάσης ενός ανθρώπου στον εξτρεμισμό, επιτυχώς ή όχι. Ειναι γεγονός όμως πως στο παρελθόν πολλές εξτρεμιστικές ομάδες είχαν πολιτικό κίνητρο, και μπορούν να χαρακτηριστούν "ριζοσπαστικές ή αναρχικές". Μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν νεοναζιστικές ή νεοφασιστικές. Εάν αυτό είναι σωστό ή λάθος δεν επιχειρεί να απαντήσει το άρθρο. Εάν έχεις κάποια προταση για αλλαγή κειμένου, είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Προσωπικά όμως βρίσκω να ενοχλείσαι από την αναφορά σε "αναρχικές ριζοσπαστικές ομάδες", και μάλλον ξενάς πως αυτό είναι ένα επιστημονικό αυτοδιαχειριζόμενο λεύκωμα με μηδέν έσοδα και περίσσεια όρεξη σε αυτούς που το τρέχουν στον ελέυθερο τους χρόνο. Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις την άποψή μας για το τι είναι κράτος ή εξουσία και η πολιτική προπαίδεια που πετάς στο σχόλιο σου προφανώς και είναι σωστή και την γνωρίζουνε ακόμα και οι πέτρες. Ωστόσο είναι άτοπη γιατί το ιστολόγιο είναι επιστημονικού και όχι πολιτικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. Άρα μάντεψε ποιος εξισώνει το μπουζούκι με το όργανο.

Κανείς δεν δηλώνει αυθεντία σε αυτό τον ιστότοπο, και προφανώς γίνονται και θα γίνουν λάθη τα οποία πάντα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε επιστημονική βάση επιχειρηματολογώντας.

Ωστοσο το ύφος της γραφής σου είναι αηδιαστικό στην όψη. Το τι είναι σοβαρό και τι όχι σε αυτή τη σελίδα το κρίνουμε εμείς. Ξέρω πως μας διαβάζεις καιρό, αλλά μιας και ο πλανητικός δεν είναι τόπος πολιτικής διαμάχης του πρωινού φραπέ και δεν θα πάει ποτέ με τα νερά κανενός δεν θα μπορούσα να σου πρωτείνω κάτι πέρα του να σταματήσεις να επισκέπτεσαι την σελίδα.

Για οποιαδήποτε αμεσσότερη επικοινωνία μπορείς να χρησιμοποιήσεις την φόρμα εποικοινωνίας ή το mailbox.


Καλημέρα,

δ.

Στέλιος είπε...

Το τσουβάλιασμα είναι αντιεπιστημονικό. Η αναπαραγωγή του τσουβαλιάσματος είναι σφάλμα. όπως και να έχει, είναι σφάλμα.. Δεν θες να στο πω? Μη βάζεις τη δυνατότητα σχολιασμού από κάτω.. απλά τα πράγματα. Δεν υπήρξε καμιά πολιτική κουβέντα. Το ίδιο λέω και σε κάποιον που δηλώνει αναρχικός, όταν τσουβαλιάζει φασιστικές ιδέες και πράξεις με το κεφάλαιο... Το τσουβάλιασμα έχει πάντα ίδιο όφελος και καμία βάση. Στην προκειμένη περίπτωση το όφελος της εξουσίας είναι η καταστροφή της αντίθετης άποψης. Λογικό! Αλλά η αναπαραγωγή της τακτικής αυτής, ποια λογική έχει? Θα μου πεις, μεταφέρουμε απόψεις.. Οκ… Γιατί δεν μεταφέρεις την άποψη επί του θέματος του Τζανφράνκο Σανγκουινέτι? Γιατί όχι του Θύμιου Παπανικολάου? Γιατί πρέπει να βγάλεις του FBI? Θα μου πεις δικαίωμά μου.. Cool.. Γιατί δεν βγάζεις πολλές απόψεις ώστε να προσεγγίσεις την αλήθεια από όλες τις πλευρές? Θα μου πεις δικαίωμά μου.. Extra Cool… για αυτό και κρίνεσαι.. όχι για κάτι άλλο φανταστικό, αλλά για αυτό ακριβώς!
Αλλά..
Γιατί να είναι θέμα να σε κρίνουν για κάτι που δημοσιεύεις? Τα βγάζεις για να τα βλέπεις μόνος σου? Από μένα τι θες? να σκάσω και να τα φάω? Τηλεόραση σταμάτησα να βλέπω εδώ και χρόνια.

Τώρα για τις λέξεις «αηδιαστικό», «φραπές», κλπ… αδυνατώ να φανταστώ το μέγεθος του χαλάσματός σου..
Αν αναστάτωσα την ηρεμία σου, σου ζητώ συγνώμη.
όχι για άλλο λόγω, πέραν του ότι όντως δεν θα ήθελα να αναστατώνω κάποιον.

Ο Planitikos γαμεί ρε συ, δεν σταματάω για χαζομάρες. καλημέρα.

Dimitri είπε...

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.

Στέλιο, διάβασε τι λες:
1."Είναι καταστροφή της αντίθετης άποψης η ψυχιατρική ανάλυση του προφίλ ανθρώπων που στοχεύουν τυφλά στην δολοφονία/καταστροφή ανθρώπων με αντίθετη άποψη".
2. "Είναι τσουβάλιασμα η κρίση του ψυχολογικού προφίλ του εξτρεμισμού - από όπου και αν προέρχεται, και δεν είναι τσουβάλιασμα η τυχαία μαζική δολοφονία ομάδας ανρθώπων χωρίς κανένα κριτήριο, ή μάλλον με θρησκευτικό/φυλετικό/(----)".

Δεν απαγόρευσε κανείς τον σχολιασμό αλλά ούτε τον σχολιασμό του σχολιασμού. Προσωπικά μου αρέσουν σχόλια που εμπεριέχουν και προτάσεις/ αντιπροτάσεις/ επιχειρήματα, κάτι κοντά σε αυτό που είναι το δεύτερο μύνημα σου.

Προσωπικά δεν έχω βάλει Θύμιο Παπανικολάου και Τζανφράνκο Σανγκουινέτι γιατί προσωπικά δεν τους ξέρω - και εδώ δικαιολογώ την παραπάνω παράγραφο. Αλλά θα βρούμε, θα βάλουμε και εάν έχεις να πρωτείνεις κάτι πιό συγκεκριμένο η πιθανή συμβολή σου είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Δεν κατακρίνω την κρίση, αλλά τα όρια μεταξύ κρίσης και κύρήγματος καμιά φορά είναι λεπτά – και η λέξη κύρηγμα αντανακλαστικά προκαλεί στο μυαλό μου αηδία.

Για το τσουβάλιασμα και την επιστήμη: ένας κανόνας/ θεώρημα ξεκινά όντας μία μεμονομένη παρατήρηση και επιχειρεί την γενίκευση του. Κάπου εδώ μπαίνει αναγκαστικά το τσουβάλιασμα. Διαφορετικοί τύποι τσουβαλιάσματος επιτρέπονται ανάλογα με το είδος του συμπεράσματος/ κλάδο επιστήμης. Για παράδειγμα στην ψυχιατρική/ψυχολογία εξτρεμιστές, με είτε πολιτικές ιδεαλιστικές ή θρησκευτικές θέσεις, ίσως τσουβαλιάζονται δικαίως σύμφωνα με τους παρόμοιους μηχανισμούς δράσης του ντοπαμινεργικού συστήματος του εγκεφάλου τους όπως δείχνει ο "κανόνας" των τριών R: “Religion, Recognition, Reward”(πηγές).

Πάντα όμως στους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και όρια, ενώ συνήθως στο μέλλον καταρρίπτονται. Και εδώ μερικώς μπαίνει δικαίως η αντίθεση σου και μερικώς είναι άτοπη γιατί κρίνεις το δημοσίευμα από άλλη επιστημονική σκοπιά. Άλλα αφού πιάσαμε κουβέντα θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα και απο την δική σου σκοπιά:

- Η τρομοκρατία της «RAF» στην Γερμανία με τις δολοφονίες εισαγγελέων, τραπεζιτών και βιομηχάνων: έφερε τα λευκά κελιά και ισχυροποίησε το καθεστώς των Μέρκελ και Σόιμπλε.
- Η τρομοκρατία των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» στην Ιταλία και η δολοφονία του Άλντο Μόρο: Έφερε την ισχυροποίηση των Αντρεότι και την παράδοση της σκυτάλης στους Μπερλουσκόνι.
- Η τρομοκρατία στη Ρωσία και η δολοφονία του αυτοκράτορα Παύλου: Έφερε στον θρόνο τον Αλέξανδρο, τον γιό του. Η δε δολοφονία του τσάρου Αλέξανδρου του Β’ έφερε την μυστική αστυνομία του τσαρικού καθεστώτος, την τρομερή «Οχράνα», στα πλαίσια μάλιστα της οποίας λειτουργούσε και ειδικό τμήμα πρακτόρων και προβοκατόρων.
- Ποιος είναι ο μηχανισμός του αρχαιότερου δόγματος των εξουσιαστών “Ordo Ab Chao”?

Τα παραπάνω δεν αποτελούν θέση μου σχετικά με τον ένοπλο αγώνα, απλά τροφή προς σκέψη για όλους μας σχετικά με την σοβαρότητα του θέματος.

Αυτό το άρθρο σε αυτό το site αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά σε όλα τα παραπάνω. Και αυτό που προσπαθώ να πω εξαρχής είναι: ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε κάτι ωραίο (επιχειρήματα, διορθώσεις, αντίλογος) μπας και μάθουμε κάτι παραπάνω και βελτιώνεται η ποιότητα των άρθρων παρά να το κάνουμε πεδίο κυρήγματος και κουβέντα τύπου δελτίου ειδήσεων στο μέγκα.

Δεν αναστάτωσες την ηρεμία μου και προσβλέπω στην αμφίπλευρη οφέλιμη έκβαση αυτής της κουβέντας.

Υγ: τα σχόλια πάντα δημοσιεύονται γιατι ο πλανητικός όσο ανοίκει στους συγγραφείς τόσο ανοίκει και στους αναγνώστες του.


Φιλικούς χαιρετισμούς,

δ.
planitikos

Dimitri είπε...

Πηγές

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20230154

http://gentlemansc.blogspot.co.uk/2007/10/mailbag-monday-edition-religion-is.html

Jan Beck and Wolfgang Forstmeier, Superstition and Belief as Inevitable By-products of an Adaptive Learning Strategy, Human Nature, Volume 18, Number 1/2007, p.35-46.

A. Abi-Dargham, J. Rodenhiser, D. Printz, Y. Zea Ponze, R. Gil, L.S. Kegeles, R. Weiss, T.B. Cooper, J.J. Mann, R.L. van Heertum, J.M. Gorman and M. Laruelle, Increased Baseline Occupancy of D2 Receptors by Dopamine in Schizophrenia, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), July 5, 2000, vol. 97, no. 14, 8104-8109.

Robert Mathias, Novelty Seekers and Drug Abusers tap same Brain Reward System, Animal Studies show, National Institute on Drug Abuse Notes, Volume 10, Number 4, July/August 1995.

Matthew Herper, Happiness is Mostly Genetic, Forbes, September 23, 2004.

Brian Bethune, Why you think you’re Wonderful, Macleans, October 9, 2006.

J.H. Barkow (editor), L. Cosmides (editor), J. Tooby (editor), The Adapted Mind: Evolutionary Psychology and the Generation of Culture, Oxford University Press, New York NY, 1992, pp. 202 & 581.

mpogiopoulos/208576,Qui-bono.html

http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/atlantean_conspiracy/atlantean_conspiracy49.htm

http://www.globalresearch.ca/order-out-of-chaos-the-global-elites-plan-for-a-middle-eastern-union/5396518

Στέλιος είπε...

Πάλι το πας στο πολιτικό...
και βάζεις και λογάκια που δεν είπα..

Συμφωνώ σε ότι γράφεις, γιατί μπήκες στον κόπο να τα αναπτύξεις, κάτι που το ζητάω από την αρχή.

Δεν με ενδιαφέρει μια στείρα επαναδημοσίευση (ειδικά κάποιου κρατικού οργανισμού όπως το FBI), αλλά η ανάπτυξη που κάνει ο Δημήτρης του Planitikos.gr

Μόνο αυτό ήταν το πρόβλημα. Τίποτε άλλο!

και αφού τελικά την πήρα την ανάλυση.... Σε ευχαριστώ και εγώ και άλλοι αναγνώστες!

Dimitri είπε...

Ρε συ Στέλιο θα με τρελάνεις, δεν το πάω στο πολιτικό, αλλά αναφέρεις αναλυτές που σχετίζονται με κυρίως πολιτικές αναλύσεις. Δικαιολόγησα από επιστημονικής πλευράς τις μεθόδους του άρχικού άρθρου και ανέφερα μερικά ερωτήματα σε διαφορετικό τόνο.

Ναι είσαι καλά, σε ευχαριστούμε για την ανάγνωση και για τα σχόλια σου!

ΥΓ: σχετικά με δημοσίευση άρθρων με διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, έχουμε ανεβάσει ένα ακόμη σχετικό ενδιαφέρον άρθρο από άλλο αναλυτή πριν από μία βδομάδα, σε περίπτωση που δεν έχεις προλάβει να το δεις.


Καλό Σαββατοκύριακο,

Χαιρετισμούς

δ.

Δημοσίευση σχολίου