Μανδύας αορατότητας από θαυματουργό υλικό «εξαφανίζει» αντικείμενα


Ένα εξαιρετικά λεπτό υλικό που «εξαφανίζει» αντικείμενα από τα μικροκύματα ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες.






Μέχρι σήμερα οι μανδύες αορατότητας ήταν αρκετά ογκώδεις, ωστόσο ο νέος μανδύας, πάχους μόλις μερικών μικρομέτρων, εξαφανίζει αποτελεσματικά  τρισδιάστατα αντικείμενα από το φυσικό τους περιβάλλον, σε όλες τις κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως της θέση του παρατηρητή.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα υλικού που ονομάζεται μετα-οθόνη.

Ο μανδύας μετα-οθόνης, που αποτελείται από λωρίδες ταινίας χαλκού προσαρτημένες σε μια εύκαμπτη πολυανθρακική ταινία, «εξαφάνισε» επιτυχώς από τα μικροκύματα έναν κύλινδρο μήκους 18 εκατοστών.

Ο νέος μανδύας πέτυχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν τα μικροκύματα είχαν συχνότητα 3,6 Ghz.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο μανδύας μετα-οθόνης μπορεί να «εξαφανίσει» με επιτυχία ασύμμετρα αντικείμενα, με περίεργο σχήμα.

Τα αντικείμενα ανιχνεύονται όταν τα κύματα (ήχος, ακτίνες Χ, φως, μικροκύματα) ανακλώνται από την επιφάνειά τους προς τα μάτια μας, τα οποία επεξεργάζονται την πληροφορία που δέχονται.

Ενώ οι προηγούμενοι μανδύες αορατότητας χρησιμοποιούσαν μετα-υλικά για να εκτρέψουν ή «λυγίσουν» τα εισερχόμενα κύματα γύρω από το αντικείμενο, ώστε αυτό να μην ανακλάται από την επιφάνεια, η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα μεταλλικής μετα-οθόνης για να «ακυρώσει» τα μικροκύματα που ανακλώνται.

Ο προηγούμενος επιτυχημένος μανδύας αορατότητας είχε αναπτυχθεί από Αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke και αποτελούνταν από παράλληλες και τεμνόμενες λωρίδες υαλονημάτων και χαλκού.

Ο μανδύας είχε σχήμα διαμαντιού και δημιουργούσε με επιτυχία την ψευδαίσθηση της αορατότητας στους παρατηρητές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου