Κινεζικό λειτουργικό για Κινέζους χρήστες


Για την ανάπτυξη ενός κινεζικού λειτουργικού συστήματος, που θα απευθύνεται σε Κινέζους χρήστες, συνεργάζονται κινεζικές υπηρεσίες και η εταιρεία λογισμικού Canonical.




Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός open source λειτουργικού που θα αποτελεί μία έκδοση του λειτουργικού Ubuntu Kylin της εταιρείας, στο πλαίσιο ενός πενταετούς σχεδίου της Κίνας που αποσκοπεί στην αύξηση της χρήσης «ανοικτού» λογισμικού, που μπορεί να παραμετροποιηθεί από τον εκάστοτε χρήστη για να αντιστοιχεί στις ανάγκες του.

Όπως αναφέρει το BBC, η πρώτη έκδοση του Ubuntu Kylin θα προορίζεται για υπολογιστές desktop και laptop. Θα χρησιμοποιεί κινεζικούς χαρακτήρες και γενικότερα θα είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα και τις απαιτήσεις των Κινέζων χρηστών. Μεταγενέστερες εκδόσεις θα περιλαμβάνουν εργαλεία χρήσης δημοφιλών υπηρεσιών, όπως το Baidu, το Taobao και προγράμματα γραφείου ή διαχείρισης εικόνων.

Ο κώδικας θα αναπτυχθεί σε εργαστήριο στο Πεκίνο από μηχανικούς της Canonical και κινεζικών ιδρυμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, η εταιρεία εργάζεται πάνω και σε μία έκδοση του λειτουργικού για χρήση σε servers, για λογαριασμό του κινεζικού υπουργείου Τεχνολογίας Βιομηχανίας και Πληροφορίας.

Το εν λόγω λειτουργικό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας από πλευράς της Κίνας να εξελίξει την τοπική παραγωγή λογισμικού, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα δυτικά προγράμματα και τον ξένο ΙΤ τομέα γενικότερα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου