Συμφωνία εκατομμυρίων για εφαρμογή 17χρονου Βρετανού (video)


Συμφωνία ύψους εκατομμυρίων λιρών έκλεισε η Yahoo με τον 17χρονο Νικ ΝτʼΑλοΐσιο, δημιουργό της εφαρμογής περιλήψεων, Summly.





To Summly (το οποίο είχε παρουσιαστεί από το naftemporiki.gr το Νοέμβριο) είναι μία εφαρμογή η οποία δημιουργεί περιλήψεις ειδησεογραφικών κειμένων από δημοφιλή μέσα και ιστοσελίδες του χώρου, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της χρήσης smartphones.

Αν και δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος του ποσού που κατέβαλε η Yahoo, σύμφωνα με τον Guardian, εκτιμάται πως κυμαίνεται γύρω στα 18 εκατομμύρια λίρες. Όπως αναφέρει το BBC, η εφαρμογή, όπως είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, θα «κλείσει», αλλά τα χαρακτηριστικά της θα εμφανιστούν σε «προϊόντα» της Yahoo εντός μερικών εβδομάδων.

Ο ντʼΑλοΐσιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας, αποκτά θέση εργασίας στη Yahoo (για την ακρίβεια, θα είναι ο νεαρότερος εργαζόμενός της), όπως και άλλα μέλη των συνεργατών του στο Summly. Η εφαρμογή (αρχικά υπό την ονομασία Trimit) πρωτοκυκλοφόρησε όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών, και προσέλκυσε επενδύσεις ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών.


Ο ίδιος, σε δημοσίευση στο blog του Summly, έγραψε ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα βρισκόταν σε τέτοια θέση τόσο γρήγορα, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες στους επενδυτές, τους συμβούλους και την «φανταστική ομάδα» που πίστεψε στις δυνατότητες του Summly, καθώς και στον επενδυτή Λι Κα Σινγκ.

O Άνταμ Κάχαν, στέλεχος της Yahoo, δήλωσε πως η εταιρεία είναι «ενθουσιασμένη» για τη «μεταγραφή» του ντʼΑλοΐσιο και των συνεργατών του, καθώς η εν λόγω τεχνολογία αποτελεί μία νέα προσέγγιση στον τρόπο ανάγνωσης κειμένων, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας γενιάς χρηστών φορητών συσκευών.


Η κίνηση της Yahoo έχει προκαλέσει εντυπώσεις, αλλά και ερωτηματικά στον ειδικό Τύπο. Σε δημοσίευμα του Wired, το Summly και η τεχνολογία του χαρακτηρίζονται ως όχι κάτι ιδιαίτερο, και αναφέρεται πως αυτό που κερδίζει στην πραγματικότητα η Yahoo είναι ο θόρυβος και η κινητικότητα γύρω από την ίδια και τις δραστηριότητές της, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής της νέας διευθύνουσας συμβούλου, Μαρίζα Μάγιερ, που επιδιώκει να κάνει την εταιρεία και τις υπηρεσίες της «μοντέρνες» ξανά, δείχνοντας στους πάντες πως ενδιαφέρεται πολύ για το κοινό των φορητών συσκευών.

Όσον αφορά τον  ίδιο τον ντʼΑλοΐσιο, λέει πως θα παραμείνει αρχικά στο Λονδίνο, καθώς θέλει να τελειώσει πρώτα το σχολείο. Τα λεφτά (90% σε ρευστό και 10% σε μετοχές της Yahoo, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Guardian, αν και κάποια άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ποσό που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 40 εκατομμύρια λίρες) θα μπουν σε αποταμιευτικό λογαριασμό, αν και ο ίδιος, όπως είπε, θέλει να αγοράσει καινούριο υπολογιστή και αθλητικά παπούτσια. Στις φιλοδοξίες του περιλαμβάνονται οι σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μέχρι τώρα, κατά την εταιρεία, έχουν αναγνωστεί 90 εκατομμύρια περιλήψεις- προϊόντα εργασίας του Summly, που είχε τιμηθεί από την Apple ως μία από τις καλύτερες εφαρμογές του 2012.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου