Εντοπίστηκαν σωματίδια σκοτεινής ύλης στο CERN


Τη σκοτεινή ύλη που καλύπτει το ένα τέταρτο του σύμπαντος και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες.





Το υλικό για την κατανόηση της σκοτεινής ύλης έδωσε ένας εσμός ποζιτρονίων, μικροσωματιδίων που εντόπισαν όργανα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και ο οποίος αναλύεται στο CERN.

Στην επιστήμη της κοσμολογίας, η σκοτεινή ύλη αναφέρεται σε υποθετικά σωματίδια ύλης, άγνωστης σύνθεσης, τα οποία δεν εκλύουν ούτε αντανακλούν αρκετή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ώστε να μπορούν να γίνουν άμεσα ανιχνεύσιμα.

Αν η σκοτεινή ύλη υπάρχει, υπερβαίνει σημαντικά σε μάζα το ορατό μέρος του σύμπαντος. Μόνο το 4% της συνολικής μάζας του σύμπαντος μπορεί να γίνει άμεσα ορατό. Περίπου το 22% υπολογίζεται ότι αποτελείται από σκοτεινή ύλη. Το υπόλοιπο 74% αποτελείται από σκοτεινή ενέργεια, ένα ακόμα πιο περίεργο στοιχείο, διάσπαρτο στο διάστημα, το οποίο πιθανότατα δεν μπορεί να λογιστεί σαν συνήθη σωματίδια.

Ο καθορισμός της φύσης αυτής της χαμένης μάζας είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας και της φυσικής των σωματιδίων, που μπορεί να ανοίξει πρωτόγνωρους ορίζοντες στην επιστήμη όπως η ύπαρξη πολλαπλών διαστάσεων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σκοτεινή ύλη είναι η συγκολλητική ουσία που κρατά στη θέση τους τους πλανήτες, τα αστέρια και τους γαλαξίες.

Επιστήμονες του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν για πρώτη φορά το φυσικό ίχνος της σκοτεινής ύλης, μέσα από την κοσμική ακτινοβολία την οποία μελετούν εδώ και 18 μήνες τα εξειδικευμένα όργανα του διεθνούς διαστημικού σταθμού. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι εντόπισαν σωματίδια (ποζιτρόνια) τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκαν από την αποσύνθεση της σκοτεινής ύλης.

Η προέλευση των σωματιδίων, η σκοτεινή ύλη ή άλλη πηγή, θα διακριβωθεί τους προσεχείς μήνες με την πρώτη προοπτική να χαρακτηρίζεται ως “συγκλονιστική ανακάλυψη” από τους ερευνητές του CERN.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου